25. feb 2022.

Ministarstvo: Mediji da prestanu da zloupotrebljavaju decu

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve medije da prestanu da zloupotrebljavaju decu i krše prava deteta u medijske i političke svrhe i da se uzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog pisanja kada su deca u pitanju.

Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

„Dečiji identitet i informacije o identitetu deteta, koji postaju dostupni javnosti, dodatno ih ugrožavaju, rušeći im privatnost i dostojanstvo u sredini gde žive, pogotovo u slučajevima kada su oni žrtve“, ističe se u saopštenju.

Iz ministarstva podsećaju sve medije i medijske aktere da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom i socijalnom razvoju maloletnika.

„Takođe, u Zakonu izričito stoji da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes. Još jednom ukazujemo svim učesnicima u medijskoj sferi na to da se u svom izveštavanju moraju voditi etičkim i profesionalnim standardima“, dodaju iz ministarstva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend