19. apr 2023.

NDNV: Izopačeno medijsko izveštavanje ugrožava ljudske živote

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje objave Regionalne Sremske televizije na društvenim mrežama u kojima su prikazane privatne poruke maloletnika za kojeg je prijavljen nestanak.

Objavljivanje privatnih poruka uz aluziju da je neko imao suicidalne namere ne samo da je neprimeren i neetički postupak medija, već je u pitanju čin ispod svakog civilizacijskog standarda i elementarne ljudskosti.

Posebno je gnusno to što se objavljene poruke pripisuju maloletniku za kojim se traga, jer je prijavljen njegov nestanak i to čini medij koji ima regionalnu frekvenciju za Srem, i koji na medijskim konkursima dobija ogroman novac.

Upozoravamo medijsku zajednicu, a posebno medije koji se ne libe da posegnu za najmorbidnijim objavama da direktno snose odgovornost za ljudske živote, jer svojim postupcima mogu ozbiljno ugroziti nečiju emotivnu i psihičku stabilnost.

Pozivamo nadležne organe da reaguju na takve pojave, jer takva vrsta ugrožavanja privatnosti posebno kad su u pitanju maloletna lica čiji identet se javno otkriva, predstavlja ozbiljno kršenje zakona.

Takođe, apelujemo na celu medijsku zajednicu da takve medijske objave javno osudi, a od oglašivača zahtevamo da povuku oglase iz medija koji od ljudskih trauma prave senzacije, kršeći zakonske i etičke norme.

Takav izopačeni medijski senzacionalizam nezabeležen je u pristojnim zajednicama i zahteva adekvatan odgovor jer, u protivnom, može imati razarajuće posledice po celo društvo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend