19. jan 2021.

Obućina: Ćutimo na stvari na koje ne bismo smeli jer smo tako naučeni

Region muči ista muka, to je jasno. Svi ćutimo na stvari na koje ne bismo smeli. Tako smo naučeni, tako se i ponašamo. "Ćuti da se ne zameris", "ćuti, čuće neko"… to je obrazac koji nas košta normalnog života, kaže za portal N1 voditeljka Jelena Obućina, koja je nesvakidašnjim uvodom u emisiju "Pregled dana" na televiziji Njuz Maks Adrija poslala snažnu poruku gledaocima i time uzburkala ne samo javnost u Srbiji, već i u okruženju.

Snimak ekrana, Nova S

Na pitanje da li je iznenađena odjekom koji je imala njena poruka, Obućina odgovara rečima „i jeste i nije“.

„Očekivali smo reakcije, ali ne ovog intenziteta. Javili su se ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore… I svi su reagovali na oglednu ćutnju. Nije im bilo prijatno. U tome leži, kako verujem, i nada za naša društva“, uverena je Obućina.

Sagovornica portala N1 ističe da je ideja za takav uvod „došla logično“.

„Kako na televiziji dočarati ćutnju? Pa – ćutanjem. Biće da je ćutanje dozlogrdilo“, zaključila je Obućina.

Podsetimo, nakon što je izgovorila “dobro veče”, Obućina je najpre ćutala petnaestak sekundi, a zatim je gledaoce podsetila na neke od brojnih nemilih događaja na koje su svi ćutali. Poslednji u nizu je slučaj mlade glumice Milene Radulović, koja je obelodanila da bila jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja pedagoga i profesora glume Miroslava Mike Aleksića.

“Neprijatno je, ali mi smo navikli da ćutimo. Kad nam kasne plate, kad nosimo pelene zbog 300 evra, kad fotografišemo glasačke listiće, kad su piloti proglašeni za alkoholičare, kad nemamo vodu za piće, kad nam truju reke, kad nema mesta u bolnicama, kad nas tuku na protestima, kad drugi viču ocu poginulog radnika, kad Jutki aplaudiraju, kad kompletni idioti sruše deo grada, kad je tetka poslala pare iz Kanade, kada su bakljade na krovovima dok smo zaključani, kad je Obradović satanizovan, kad je Jovanjica procvetala, kad nestane snimak s naplatne rampe i iz Kosovske Mitrovice, kad nas lažu o koroni, kad nas svađaju sa komšijama.

Mi ćutimo kada ne bismo smeli. I zato nemojte nikada više pitati žrtve zašto su ćutale. Nemate pravo, nego ih podržite da progovore kad god da su spremne”, poručila je Obućina u uvodu emisije “Pregled dana” na televiziji Nuz Maks Adrija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend