08. jun 2019.

Odgovor predsednika UNS-a premijerki: Razgovarajte sa N1, vratite Savet za štampu u Medijsku strategiju

Poštovana predsednice Vlade, u pismu koje ste u petak poslali Udruženju novinara Srbije naveli ste da je jedna televizija zloupotrebila Vaš komentar iskoristivši ga kao navodni odgovor na pitanje koje Vam ta televizija nije ni postavila i zatražili naše mišljenje o takvom postupku novinara.

Niste naveli na koju televiziju mislite, ali smo pretpostavili da je reč o N1, s obzirom na činjenicu da je to jedina televizija sa velikom gledanošću koja kritikuje Vašu vladu i da su državni organi u stalnom sukobu sa njom.

U međuvremenu je naša pretpostavka potvrđena pošto se uredništvo N1 izvinilo zbog „greške u vestima“ u vezi sa Vašom izjavom i pozvalo Vas da prekinete ignorisanje te televizije i počnete da gostujete u njihovim emisijama.

Pitali ste nas šta kao predsednica Vlade u takvom slučaju koji nazivate „falsifikovanjem stvarnosti na način koji do sada nije zabeležen u našim medijima“ možete da uradite, „a da to sutra ne bude novi povod za napad na mene lično i Vladu koju vodim pod optužbom da vršim pritisak na medije“. Odgovor na ovo pitanje je lak, kao što je lako utvrditi da N1 nije poštovao osnovna pravila novinarstva. Mogli ste da uputite demanti, da se obratite sudovima časti udruženja novinara, ili da, ako je vest objavljena i na sajtu N1, pošaljete žalbu Savetu za štampu.

Savet za štampu je jedino samoregulatorno telo za etiku u novinarstvu kome se svi građani, pa i Vi, mogu obratiti ako smatraju da su im izveštavanjem štampanih i onlajn medija povređena prava ili da su ti mediji prekršili Kodeks novinara Srbije. Nedavno se Komisiji za žalbe Saveta za štampu obratio i ministar Vladan Vukosavljević, pokazavši da ima poverenje u sud ovog tela. Tim više nas čudi što je Vaš kabinet izbacio pominjanje Saveta za štampu iz nacrta Medijske strategije bez obrazloženja i bez konsultovanja sa radnom grupom koja je pisala taj nacrt.

Verujem da posle ove situacije u kojoj ste se našli bolje razumete zašto je važno da izvršna vlast podrži dalje jačanje Saveta za štampu i poštovanje etičkog kodeksa novinara, koji jasno navodi da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost. Zato Vas pozivam da omogućite da Vlada usvoji Medijsku strategiju u kojoj će Savet za štampu imati značajnu ulogu.

Kao što smo naveli u saopštenju povodom nenajavljenog dolaska opozicionog lidera Marka Bastaća u redakciju novina Alo, političari u odnosu na medije imaju ista prava kao svi građani ali veće obaveze. Osnovna obaveza svakog političara, a pre svega onog ko je na vlasti, jeste da trpi kritiku medija. Ako niste spremni da trpite kritiku, onda politika možda nije posao za vas. Pod kritikom ne podrazumevam izmišljanje pitanja i „lepljenje“ odgovora na sasvim druga pitanja, što se ovog puta desilo i što N1 naziva greškom.

Ipak Vas pozivam da prihvatite poziv te televizije i gostujete u njihovim emisijama, jer je reč o jedinoj televiziji koja kritikuje rad Vaše vlade i zato što je važno razgovarati s onima koji drugačije misle, čuti njihovu argumentaciju i voditi dijalog. Stanje neprestanog sukoba može nas sve dovesti do grešaka koje, za razliku od ove koju je napravio N1, neće biti moguće ispraviti.

Vladimir Radomirović
predsednik Udruženja novinara Srbije

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend