26. okt 2018.

Pitali smo Olju i Danicu da li ih je uvredilo predsednikovo “eee”?

Na društvenim mrežama i u medijima već danima traje debata o tome da li je predsednik Srbije uvredio žene svojim komentarom prilikom posete fabrici u Kraljevu. Jedno, naizgled obično, “eee” izazvalo je lavinu komentara.  “Pa ti si sve žene uzeo da rade, pa zato si ti srećan, misliš da ćeš … eee…”

Sam Vučić kaže da ničim nije uvredio ženski rod, podseća da i “sam ima ćerku, pa zbog toga veoma vodi računa”.

Novinarke Olju Bećković i Danicu Vučenić pitali smo šta one misle o tome, da li su se osetile uvređeno?

Olja Bećković kaže da joj je “dosadno da se vređa na te teme” i u spornoj izjavi pronalazi još jedan dokaz apsolutne neiskrenosti predsednika.

Predsednik je ukapirao da je to popularno, pa je rešio da i on napravi tu dosetku, kako bi i on ispao šarmantan i popularan. Sad nam priča neke potpuno jedanaeste priče. Jedino ne ulazi u to šta je mislio, jer tu nema nikakve preterane pameti u tome šta li je mogao da misli u nastavku te rečenice”, kazala je Bećković.

Na pitanje da li je to pokušaj skretanja pažnje sa nekih važnijih tema, sledi više nego konkretan odgovor:

“To znači da nas tretira kao imbecile. Umesto da kaže to su naše stare fore sa stadiona ili ispred kioska sa pivom, on nas sada grdi kako smo mi ustvari protiv zapošljavanja žena. To je potcenjivački – to mnogo više potcenjuje i žene i muškarce, nego ta kamiondžijska dosetka”, zaključila je novinarka.

Ništa blaži stav nema ni Danica Vučenić.

“Predsednik države koja sa EU pregovara o poglavljima koja se tiču ljudskih prava i pravosuđa, mora da razume nijanse. Ova zemlja ima Ustav, ima Zakon protiv diskriminacije. On mora da razume da ne može da kaže tako nešto. To je ponižavanje, to je mizogin odnos, on ne može da se zeza na kafanski način u javnom prostoru sa pozicije šefa države. Možda on nije imao nameru da uvredi žene, ali on je prekršio pravila ove zemlje, a on kao predsednik ove države to mora da zna. Takav govor je nedopustiv”, kazala je Vučenić.

Dve novinarke i autorke nekada kultnih emisija koje više ne postoje morali smo i da pitamo o tome da li bi se odazvale pozivu da u istoj emisiji gostuju sa urednikom Informera Draganom Vučićevićem. Takav poziv za gostovanje na televiziji Studio B odbili su Zoran Kesić, Ivan Ivanović i Draža Petrović.

Obe smatraju da tu nema o čemu da se priča i da nije reč o kolegama, pa čak ni istoj profesiji.

Olja Bećković ima i neka zanimljiva poređenja i stilske figure, da ne kažemo utiske, na tu temu.

Da li nam je on kolega ili nije? Argumentacija kako je on medijska činjenica, pa samim tim sa njime treba da se razgovara. To je potpuno isto kao da na nekoj radnji piše “pekara”, a da se u toj “pekari” prodaje oružje. I sada ćemo mi od svih pekara da tražimo da oni razgovaraju sa kolegom pekarom, to nije njihov kolega. Sećam se još za vreme sankcija piše prodavnica cipela, a unutra sve cipele koštaju 200.000 evra. Pogledate, šta je ovo, a ono ustvari menjačnica. Informer je menjačnica, neka idu kolege menjači i prodavci oružja, pa neka razgovaraju. Ja ne znm zašto bi bilo ko drugi išao – niti je ta žena novinarka, niti je to televizija. Tu nema velike mudrosti. Ako se vi okliznete na to da o tome raspravljate, onda možemo da raspravljamo i o tome da li se rane peru prljavom ili čistom vodom, pa sigurno ima tu drugačijih mišljenja. Ja mislim da postoje neke mnogo ozbiljne teme i da je glupo da nas neko zamajava time o čemu se odavno ne razgovara.

Ni Danica Vučenić ne uspeva da pronađe bilo kakav smisao u takvoj debati.

“Ja ne mislim da bi to bila smislena debata, jer se mi ne bavimo istom profesijom. U uslovima u kojima deluju. Ja mogu da razgovaram o uslovima u kojima deluju novinari i dilemama i temama sa, na primer, Oljom Bećković, Dražom Petrovićem, sa predsednicima UNS-a i NUNS-a. Iskreno, ne znam šta bih razgovarala sa vlasnikom tabloida koji napiše “Kolinda je kobila” i to stavi na naslovnu stranu. To još i nije najstrašniji naslov. Ne znam šta bismo mi uopšte razgovarali, o kojoj temi”, zaključuje autorka nekada popularnog “Kažiprsta”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend