21. jul 2017.

Pokušaji diskreditacije „Politike”

Poslednjih meseci naš list se našao na meti napada nepoznatih hakera i zlonamernika koji bi želeli da novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru „Politike” da obmane svoje čitaoce. Svedoci smo besomučne kampanje protiv našeg lista, koja se vodi prvenstveno putem društvenih mreža, ali i napada od strane kolega od kojih bi se očekivalo malo više profesionalne solidarnosti. Tim pre što je i laicima očigledno da se u slučaju koji je već proglašen za aferu „Fantomski komentatori” ne može govoriti o zloj nameri urednika i novinara naše medijske kuće. Naprotiv, jasno je da se „Politika” našla na meti kriminalnog napada zasad nepoznatih počinilaca, o čijim pravim namerama i motivima možemo samo da nagađamo.

Foto: Cenzolovka

Naime, pogrešili smo što nismo detaljno proverili identitet autora koji se putem elektronske pošte lažno predstavio kao forenzički psihijatar iz kanadskog grada Montreala, doktor Petar Veličković, čiji je tekst objavljen u rubrici Pogledi 18. jula ove godine. Budući da nije postojao razlog da sumnjamo u identitet čoveka koji nam se predstavio kao ekspert, tim pre što u novijoj istoriji srpskog novinarstva ovakva prevara nije zabeležena, objavili smo tekst lažnog doktora koji nam je poslao i „svoju”, a kako se kasnije ispostavilo, fotografiju izvesnog nemačkog glumca Andreasa Kaufmana. Tako se bez ikakve sumnje može reći da je „Politika” ta koja je u ovom slučaju najviše oštećena i prevarena, kao i, naravno, naši čitaoci.

Pokazalo se zatim da ovo nije bio jedini napad takve vrste na našu medijsku kuću, jer se identičan udar dogodio i početkom maja, tada pod identitetom izvesnog Milovana B. Vučića iz Los Anđelesa.

Od sopstvene krivice za načinjene greške sigurno nećemo bežati, tako da će zbog ozbiljnih propusta u radu biti kažnjeni svi u lancu odgovornosti. Ipak, novinarska greška pokušava da nam se spočita kao namerno dezinformisanje javnosti, pa se čak prave nemoguća poređenja sa nekadašnjom rubrikom Odjeci i reagovanja.

Zbog pokušaja namerne diskreditacije i urušavanja ugleda „Politike”, bili smo prinuđeni da ceo slučaj prijavimo tužilaštvu, nemajući šta da krijemo ni od čitalaca, ni od javnosti. Verujemo da se izvršioci ovog napada ne nalaze ni u Kanadi, ni u Americi, već u Srbiji, o čemu smo i obavestili tužilaštvo.

„Politika” radi po zakonima Republike Srbije i zato joj neće suditi ni presuđivati nevladine organizacije i društvene mreže, kao ni samoproklamovana regulatorna tela za kontrolu medija, zapravo udruženja građana koja se finansiraju donacijama iz inostranstva.

Još jednom se izvinjavamo čitaocima, a sve zainteresovane za epilog ovog slučaja molimo da se za informacije obrate tužilaštvu koje je sada isključivo nadležno za ovaj slučaj.

Kolegijum „Politike”

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend