10. maj 2023.

Psiholog o snimku mladića koji puca: Emitovanje videa izuzetno štetno i opasno

U trenutku kada je društvo i dalje u apsolutnom šoku posle i kada tek počinje da se suočava sa razmerama tragedije koja se dogodila, javno puštati u udarnom terminu na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću nešto što se direktno dovodi u vezu sa počinjenim zločinom jeste nešto što nema apsolutno nikakvog smisla i opravdanja i može samo da nanese štetu, naglašava u razgovoru za portal N1 psiholog i porodični psihoterapeut Radmila Vulić Bojović.

Radmila Vulić Bojović (Snimak ekrana N1)

Sagovornica portala N1 ističe da je sa stanovišta psihološke struke i onoga što se zna o traumatskom i posttraumatskom radu „ovo (emitovanje snimka) upravo nešto što nikako ne bi trebalo raditi“.

Podsetimo, na televiziji Hepi, koja ima nacionalnu frekvenciju, u ponedeljak je prikazan video-snimak mladića koji puca iz snajperske puške, za koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da ga je gledao trinaestogodišnji K. K. koji je prošle srede u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” ubio osmoro učenika i školskog čuvara.

„Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je ono što je nesumnjivo gledao dečak-ubica. Sad se postavlja pitanje kako da regulišemo ove sadržaje, to je pitanje za budućnost, pre svega“, istakao je Vučić nakon emitovanja uznemirujućeg snimka.

Vulić Bojović napominje da se s razlogom stalno ponavlja da u medijskom izveštavanju o ovakvim tragedijama ne treba insistirati na detaljima, objašnjavajući da za ljude koji su ranjivi i skloni antisocijalnom i asocijalnom ponašanju to može biti „direktna inspiracija i podrška stavu da je u redu iz nekog razloga nekome nauditi“.

„Zbog toga je emitovanje ovakvih sadržaja izuzetno štetno i opasno. To nije medijski sadržaj koji u ovom trenutku treba promovisati zato što to deluje na već uznemirenu i potresenu populaciju. Gledam ljude koji počnu da pričaju o toj tragediji i rasplaču se, a nikakve direktne veze nemaju s njom. To ih pogađa zato što su ljudi, roditelji, slome se u trenutku. Zato smatram da ovako nešto ne može da ima bilo kakav pozitivan efekat“, zaključuje sagovornica portala N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend