23. sep 2020.

Slučaj Jovane i Srđana: Skupi za TV ili profesiju

Pre nekoliko dana, javnost je saznala da Jovana Joksimović i Srđan Predojević više neće voditi jutarnji program na TV Prva.

Pošto se voditelji nisu oglašavali, mnogi su prvo pomislili da je u pitanju samo marketinški trik i da će se najgledaniji voditeljski par u ponedeljak vratiti u studio. Ipak, u ponedeljak ujutru Srđana Predojevića je obezbeđenje televizije ispratilo i onemogućilo ga da odradi već najavljenu emisiju. Kasnije, istog dana, Prva je na zvaničnom Instagram profilu objavila da prekida saradnju sa voditeljima zbog „nepoštovanja radne obaveze“.

Ubrzo se oglasila Jovana Joksimović, rekavši da je otkaz sasvim normalna stvar u poslovnom svetu, ali da se to ne sme raditi na takav način.

„Mogao je vlasnik najmirnije da nam kaže ono što već nedeljama priča po gradu – da smo mu nas dvoje, jednostavno, preskupi“.

Može se diskutovati o tome da li su Joksimović i Predojević preskupi, može se i analizirati njihov dosadašnji rad na Prvoj, ali ovakav vid ponižavanja novinara je neprihvatljiv. Ipak, indignacija kolega je izostala. Režimskim medijima njih dvoje više nisu dragi, dok ih opozicioni smatraju Vučićevim novinarima.

Ovo je samo još jedan pokazatelj da više nije dovoljno samo dobro raditi svoj posao. Morate iz dana u dan da dokazujete da niste „njihovi“, već „naši“. Upravo između te dve vatre su se sada našli Jovana i Srđan.

Zbog toga se i postavlja pitanje da li su njih dvoje postali preskupi iz finansijskih razloga ili je pak na indirektno državnoj televiziji preskupo imati novinare koji nisu spremni da prave baš svakakve kompromise? To pitanje, naravno, kolege novinari ne postavljaju jer oba tabora već imaju jasno definisan stav. Dakle, ako nemate političku podršku, mogu da vas gaze, ponižavaju, a kolege će ćutati samo zato što im je teško palo što Jovana i Srđan nisu reagovali kada su oni odlazili sa iste televizije.

Eto prilike da pokažete da ste drugačiji.

U pravu je Ivan Ivanović kada kaže da je za novinara najbitnije dostojanstvo. U pravu je i Jovana Joksimović kada objašnjava da se novinarski rad ne vrednuje dovoljno. Ali za novinara je podjednako važno da bude principijelan. Uvek i svuda.

* Autor je student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend