20. jan 2022.

UNS: Stop senzacionalističkom izveštavanju o porodičnim tragedijama i samoubistvima

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje senzacionalizam, neprimerene fotografije i objavljivanje informacija o samoubistvu koje nemaju značaj za javno informisanje i poziva urednike i novinare da sa takvim, kao što je današnje izveštavanje najčitanijih onlajn medija o porodičnoj tragediji i samoubistvu mladića u Beogradu, prestanu, jer je to drastično kršenje Kodeksa novinara Srbije.

UNS poziva urednike i novinare da se uzdrže od neprimerenog izveštavanja o porodičnim tragedijama i samoubistvima jer se na taj način ne informiše javnost, već direktno nanosi šok, dodatni bol i patnja porodicama.

Kodeks novinara Srbije je izričit da je novinaru zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu. Novinara Kodeks obavezuje da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše kao i dostojanstvo žrtve.

UNS ističe da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije o nesrećama i tragedijama.

UNS obaveštava javnost da žalbe na rad novinara zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije bilo ko može podneti sudovima časti novinarskih udruženja koji postupaju u slučaju da je novinar njihov član, dok žalbe na kršenje Kodeksa od strane medija oštećeni mogu da podnesu Savetu za štampu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend