30. nov 2022.

Zašto crni panter privlači toliku pažnju javnosti: Senzacionalizam i skretanje pažnje sa poskupljenja

Veliku pažnja koju mediji posvećuje pojavi crnog pantera je čist senzacionalizam i zabava za narod, kaže za Danas Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odgovarajući na naše pitanje dana o medijskom izveštavanju o pojavi pantera u Srbiji.

– To prodaje vesti i čita se i nije nešto što je svojstveno samo našoj medijskoj slici. Fotografije koje se pojavljuju u medijima pripadaju običnoj domaćoj crnoj mački. Crni panter ne bi mogao da preživi zimu i čitava priča je besmislena. Zli jezici kažu da je to skretanje pažnje javnosti sa realnih problema – navodi prof. Tomanović.

Dragana Rašić, sociološkinja iz Zaječara, kaže da medijska priča o panteru skreće pažnju sa svega što danas predstavlja život u Srbiji…

– Skupa hrana, struja, grejanje… Juče je u Zaječaru poskupelo grejanje za 50 odsto. U sred grejne sezone kada ljudi više ne mogu da izaberu alternativni način grejanja. Mene to, lično, plaši više nego bilo kakav crni panter“! – ističe Rašić.

Sa njom se slaže i Novka Ilić, novinarka iz Užica.

– Sve je to toliko smešno i dešava se da bi se zabašurili naši veliki problemi, poput sve nižeg životnog standarda i drugih stvari. Sve je poskupelo, a poskupeće struja i gas ali da se ne bismo time bavili, razmišljaćemo o tome da li će nam se ispred kuće pojaviti crni panter. Sada je to on, a možda za pola godine bude neki razjareni lav, a za godinu neka strašna zmija. To je ta stara srpska priča.

S druge strane, Zoran Strika, odgovorni urednik portala 021.rs, navodi da su vesti o panteru odmor od svakodnevice.

– To je „novinarska egzotika“, iskače iz koloseka vojvođanske svakodnevnice. Premda je stvar ozbiljna, ukoliko zaista postoji, čitanje vesti o panteru kojeg ima, pa nema, pa ima, ljudima može da bude zanimljivo, „odmarajuće“ u odnosu na politiku i crnu hroniku kojima su opkoljeni. To vidimo i po velikom broju šala. U novinarskom smislu, mene zanima nastavak ove priče, ako panter ne bude uhvaćen i zbrinut, da li će za dvadesetak godina, sedeći na gajbi piva ispred prodavnice u Apatinu, neki Pera, umirući od smeha, reći kako su te 2022. „zdravo prevarili“ region? – kaže Strika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend