31. mar 2016.

Čačak: Ispitivanje snaga na terenu

U mikrofon TV Galaksije: Kandidat Velimir Ilić

U mikrofon TV Galaksije: Kandidat Velimir Ilić

Na portalu Glas Zapadne Srbije naprednjaci su dobili naklonost, ali zato je Velimir Ilić u nemilosti: prebrojavaju mu se dani i meseci do starosne penzije, u redakcijskim komentarima analiziraju stranačka saopštenja za javnost, emituju satirični video-prilozi iz emisije „24 minuta“… Kako se može čuti, odnos tog portala prema Novoj Srbiji bio bi drugačiji da je postignut dogovor o ceni usluga političkog marketinga

Sudeći po izveštavanju lokalnih medija u Čačku, kampanja za predstojeće republičke i lokalne izbore tek se zahuktava, baš kao i u većem delu Srbije. Još nema drastičnijih primera kršenja novinarskih standarda, što ne znači da će tako ostati do kraja predizborne kampanje.

A ona će svakako biti žestoka jer će lokalni izbori u Čačku, sasvim sigurno, biti kudikamo zanimljiviji i neizvesniji nego u drugim sredinama u Srbiji. Naime, u ovom gradu kandidati za gradonačelnika su predsednici dve stranke – Velimir Ilić, lider Nove Srbije (NS), i Boško Obradović, prvi čovek Dveri, kao i poznati privrednik Milun Todorović, reprezent SNS-a.

Sva trojica kandidata imaju velike ambicije, a odnos medija prema svakom od njih mogao bi presudno da utiče na ishod izbora. Zato se već sada jasno vidi da tri vodeće stranke u gradu akcenat stavljaju na lokalne izbore, a da ih republički ne interesuju previše.

Galaksija vs. Telemark

Najvažniji medijski resurs za plasiranje političkog marketinga u Čačku jeste TV Galaksija, jedna od prvih privatnih televizija u Srbiji, koja je program počela da emituje 1993. godine. Tokom bezmalo četvrt veka postojanja, ova TV kuća je svojom uređivačkom politikom išla niz dlaku svakoj vlasti.

Telemark je jedna od retkih privatnih televizija u Srbiji na kojoj svoje stavove mogu da iznesu i predstavnici opozicije

Devedesetih je bila bliska tadašnjem režimu, da bi nakon promena 2000. uspostavila dobru saradnju sa Novom Srbijom, a ona traje i danas. U programima ove televizije Velimir Ilić imao je neke od svojih najživopisnijih nastupa, bilo u ulozi gradonačelnika Čačka, bilo kao ministar u nekoj od četiri vlade u kojima je sedeo. Sve vreme sticao se utisak da je imao otvoren poziv da gostuje u studiju TV Galaksije kad god mu to padne na pamet, te da u emisijama može da govori šta mu se prohte. Međutim, kao ponovni kandidat za gradonačelnika Ilić još nije dao intervju za ovu medijsku kuću.

Imajući sve to u vidu, biće zanimljivo pratiti na koji će način TV Galaksija napraviti balans između Nove Srbije i Srpske napredne stranke, sa kojom menadžment televizije takođe ima veoma dobre odnose. Taj link dodatno je ojačan činjenicom da je naprednjački kandidat za gradonačelnika Milun Todorović, direktor kompanije „Auto-Čačak“, koja je jedan od najvećih oglašivača ove medijske kuće.

Iako su SNS i NS u programu zastupljeni najviše, budući da se redovno emituju izveštaji o njihovim stranačkim aktivnostima na terenu, i drugi učesnici u izbornoj trci imaju prostor u okviru informativnih emisija TV Galaksije, pre svih Dveri.

Drugu čačansku televiziju Telemark mogu da gledaju samo pretplatnici istoimenog kablovskog operatera. TV Telemark na početku ove kampanje ima izbalansiran odnos prema svim političkim akterima. Jedna je od retkih privatnih televizija u Srbiji na kojoj svoje stavove mogu da iznesu i predstavnici opozicije, pa su na njoj nedavno gostovali Saša Radulović iz Pokreta Dosta je bilo i Borko Stefanović, lider Levice Srbije.

Dogovori u virtuelnom svetu

U ovom trenutku čini se da će se pravi rat između SNS-a i NS-a, ljutih političkih protivnika u Čačku, voditi pre svega na internetu. Kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora iz SNS-a, na sastanku čačanskih zvaničnika te stranke sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu, upriličenom pre nekoliko nedelja, premijer ih je direktno pitao koji su mediji ključni za kampanju.

Na sastanku čačanskih zvaničnika SNS-a sa Aleksandrom Vučićem premijer ih je direktno pitao koji su mediji ključni za kampanju. Rečeno mu je da je, osim TV Galaksije, to svakako portal Glas Zapadne Srbije

Rečeno mu je da je, osim TV Galaksije, to svakako portal Glas Zapadne Srbije (GZS). Ovaj portal deo je istoimene produkcije, koja obuhvata dopisništva četiri televizije s nacionalnom pokrivenošću: Pink, Prva, B92 i RTV. Ako se tome doda uhodana mreža novinara u dvadesetak opština Zapadne Srbije, jasno je zbog čega je naprednjacima bitna naklonost ove medijske kuće, čiji je vlasnik Gvozden Nikolić, izveštač koji se u poslednje vreme etablirao kao prepoznatljivo TV lice.

SNS je naklonost dobio, ali se zato Velimiru Iliću svakodnevno priređuje topli medijski zec. Na stranicama portala prebrojavaju mu se dani i meseci do starosne penzije, u redakcijskim komentarima analiziraju se saopštenja za javnost njegove stranke, emituju satirični video-prilozi iz emisije „24 minuta“… Kako se može čuti, odnos GZS prema NS bio bi drugačiji da je postignut dogovor o ceni usluga političkog marketinga.

S druge strane, najposećeniji i najuticajniji čačanski portal Ozon press oštricu svojih napada usmerio je ka naprednjacima, dok sa Novom Srbijom ima potpisan ugovor o marketinškoj saradnji.

Dveri ili SNS: Čačanski glas

Dveri ili SNS: Čačanski glas

Lokalni nedeljnik Čačanski glas do sada je na stranicama političke rubrike objavljivao stranačka saopštenja u izvornom obliku. Tokom prethodnih nekoliko meseci bilo je primetno favorizovanje Dveri, ali je taj primat, sudeći po zastupljenosti na naslovnim stranama u poslednja dva broja, preuzeo SNS.

Nema sumnje da će se bitka na medijskom frontu intenzivirati kako se bude bližio dan izbora. I za SNS i za NS ulog je isuviše veliki da bi propustili da iskoriste uhodane mehanizme pritisaka na medije kako bi ostvarili što veći uticaj i osigurali izbornu pobedu.

U prvoj nedelji kampanje, fudbalskim jezikom rečeno, prisustvovali smo početnom ispitivanju snaga na terenu.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

7 komentara za: “Čačak: Ispitivanje snaga na terenu

 1. Dejan

  Neznam ko je ovo pisao ali ruku na srce GZS je najtacni i najuticajniji medij u regionu.Nisam nesto primetio naklonost SNS a NS flertuje sa Ozonom to je jasno kao dan

  31. мар 2016. at 13:25
 2. Gvozden NIkolić

  NIKITA STOJAN I OZON TI NAJUTICAJNI I NAJČITANIJI?? A ŠTO NE REČE DA JE ODBORNIK,DA JE U PETOJ STRANCI, DA JE PODREPNA MUVA ILIĆA,.. DA SI RADIO KOD NJEGA, ZATO TI JE UTICAJAN,.STVARNO SI ME RAZOČARAO….HAJDE PUSTITE KOMENTAR KAD STE VI OBJEKTIVNI, EVO IMENOM I PREZIMENOM JA SAM…

  31. мар 2016. at 14:29
 3. Bob

  Novinaru…ti se pozivas na KAKO SE MOZE CUTI izvor….da si neki novinar bilo bi te sramota da objavis informacije koje nisu proverene i ciji je izvor KAKO SE MOZE CUTI…verovatno si Stojanova skola pa me i ne cudi…

  31. мар 2016. at 20:54
 4. MARA

  Neko ko nema pojma o novinarstu, moze da komentarise: „KAKO SE MOZE CUTI“…. Ova vrsta novinarskog zanra je clanak, koji daje slobiodu NOVINARU da komentarise i iznosi svoje stavove! U Zakonu o informisanju, mozete p[rocitati da NOVINAR nije duzan da iznosi imena svojih izvora!!!
  „Novinar nije dužan da otkrije izvor informacije, osim podataka koji se odnose na krivično delo, odnosno učinioca krivičnog dela za koje je kao kazna propisan zatvor u trajanju od najmanje pet godina, ako se podaci za to krivično delo ne mogu pribaviti na drugi način“ – IZ ZAKONA!
  Inace, tekst je odradjen veoma profesionalno, bez primese subjektivizma, jer da je istog bilo, zasto ne bi bio pomenut i portal koji vodi i uredjuje isti NOVINAR koji je ovaj tekst pisao!
  Za one koji su pazljivo citali tekst, a zaista ne moraju znati nista o tome kako mediji funkcionisu, jasno im je da su objektivno „obradjeni“ svi mediji.
  Inace, sjajan tekst!!!

  01. апр 2016. at 09:56
 5. realno

  Gvozden Nikolic radi po sistemu ko plati vise…Seljacina glupa…

  01. апр 2016. at 23:41
 6. Cacanka

  Kad vec komentarisete ovako dobar tekst, bar se potrudite da budete pismeni!

  02. апр 2016. at 14:18

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend