05. okt 2022.

Sa UNS-ove radionice o informacionoj bezbednosti: Intervju koji snimite telefonom nije samo vaš

Samo u 2019. godini „procurelo“ je 1,76 milijardi zapisa, a imajući u vidu veliki deo sveta koji ne koristi internet, to znači da je neki podatak svakog od nas te godine bio otkriven, rekao je Rade Dragović iz Instituta za standarde i tehnologije novinarima i studentima novinarstva na predavanju o informacionoj bezbednosti u Pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS).

Zakonske sankcije i borba protiv zloupotrebe podataka, mere prevencije za zaštitu informacija, očuvanje tajnosti prepiski i ličnih informacija neke su od tema o kojima su na ovom predavanju govorili Rade Dragović i advokat Uroš Nedeljković.

„Šta je najvažnije u novinarstvu? Informacije. Kako novinari dolaze do informacija? Teško. Kako ih štite? Nikako“, rekao je Dragović, upitavši ih kome su „poklonili“ poverljiv intervju kada su ga snimili mobilnim telefonom.

Dragović je istakao da hakeri u proseku zarađuju oko deset puta više novca od onih koji se bave zaštitom sistema, te da je očekivano da postoje jasni finansijski motivi i kanali finansiranja po kojima rade.

Stoga je pristutnim novinarima izneo niz preporuka koje svaki korisnik može preduzeti kako bi zaštitio svoje podatke. Ove sugestije obuhvatale su individualne mere prevencije poput korišćenja različitih lozinki sa kombinacijom velikih i malih slova, karaktera i brojeva, koje moraju biti drugačije na svakoj platformi koju koristimo. Međutim, bilo je i preporuka za novinarske organizacije kao što je pokretanje Centra za prevenciju bezbednosnih rizika (CERT), po ugledu na druge branše sa direktnom vezom sa nacionalnim CERT-om.

Podaci se moraju štititi da naša privatnost ne bi bila ugrožena, a o tome koje sankcije snosi onaj ko neovlašćeno prisluškuje, snima ili ima uvid u naše tajne prepiske govorio je advokat Uroš Nedeljković.

Dodao je da danas postoji veliki broj aplikacija čiji je jedini cilj da uzme naše podatke.

Osvrnuvši se na istorijski kontekst ove teme, koja, kako kaže, seže još iz vremena kada je mesopotamski zanatlija štitio recept za glaziranje grnčarije, Nedeljković je ukazao na to da se sa tehnološkim napretkom smanjila naša briga o zaštiti podataka.

„Drago mi je što vidim mnogo mladih ljudi koje interesuje ova tema jer se informacije danas olako daju i institucije vode više računa o informacionoj bezbednosti od pojedinaca“, rekao je Nedeljković.

Za sve probleme sa informacionom bezbednošću, novinari se mogu obratiti UNS-u. Ovo udruženje biće kanal komunikacije sa Radetom Dragovićem, koji će im dati savete kako da ih reše.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend