24. nov 2015.

Dimitrije je mrtav, živeo Radoica

672x672_Brane-Kartalovic_politikaDa li je odzvonilo novinarstvu u Kragujevcu, gradu u kome je na polzu srpskome narodu učeni Dimitrije Davidović postavio temelje nacionalne štampe i izdavaštva

Pod teretom materijalne bede, pucaju i profesionalni standardi. Podela na one koji rade za vlast i one koji podržavaju opoziciju nije bila ovako vidljiva još od vremena borbe protiv Miloševićevog režima.

Novinari koji se nisu ogrnuli partijskim dresom liče na dezorijentisane beskućnike koji se „nisu snašli u životu”. I u trenutku kada je svrstavanje u ovaj ili onaj tabor postalo pitanje opstanka, takvi će pre biti proglašeni podlim prevarantima i bednim licemerima, nego istinskim borcima za ugled i čast novinarske profesije.

Osim ozlojeđene opozicije, koju čine DS i Zajedno za Šumadiju bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, za ovu čašu žuči, prepunu besa, pa i međusobne mržnje novinara, odgovorna je i aktuelna vlast, oličena u Srpskoj naprednoj stranci.

Opozicija se na sve moguće načine borila da pod njen uticaj potpadne donedavno nesvrstana Televizija Kanal 9. I u tome je uspela. Tehnološkim viškom proglašene i s posla otpuštene novinare zamenile su kolege čiji se politički afinitet poklapa sa stavovima Demokratske stranke i ZZŠ. Ove partije su, istovremeno, zadržale već osvojeni prostor u nedeljniku „Kragujevačke”, jedinim ovdašnjim novinama.

S druge strane, naprednjačkom lideru, gradonačelniku Radomiru Nikoliću kao da je jedino bilo stalo da sačuva i udomi Radio-televiziju Kragujevac, medijsku kuću čiji je osnivač lokalna samouprava. Jer sva su druga glasila ostala bez novca koji je, izgleda, samo u teoriji bio predviđen za finansiranje medijskih sadržaja po novom zakonu.

Ma koliko to bilo čudno, Kragujevac ove godine uopšte neće raspisivati konkurs za finansiranje medijskih projekata. Umesto toga, nekim ovdašnjim glasilima su izmireni dugovi za 2014, ukupno nešto više od četiri miliona dinara. Majski konkurs za finansiranje projekata poništen je zato što je bio neregularan, budući da su prijave mogli da pošalju samo kragujevački mediji, ne i oni iz drugih mesta u Srbiji, kako je to predviđeno zakonom.

Na kraju proizlazi da je sav novac koji je aktuelna vlast ove godine dala medijima otišao Radio-televiziji Kragujevac. A u pitanju je više od 600.000 evra. Da sve bude interesantnija, skupštinska odluka o dodeli dela tog novca doneta je nedelju dana nakon što je kontroverzni biznismen Radoica Milosavljević i zvanično postao vlasnik RTK, koju je platio 85.500 evra.

U ovom političko-finansijskom obračunu strada samo kragujevačko novinarstvo. To bi najpre trebalo da uvide oni koji su se svrstali na ovu ili onu stranu, jer svi skupa rade za bednu crkavicu. A što se tiče „beskućnika”, njima je posao manje važan otkad su izgubili porodicu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend