18. maj 2016.

Direktor „Večernjih novosti“ nazvao članove NUNS-a „simpatizerima ustaške Hrvatske“

ratko_dmitrovic_mcrsProrežimski mediji i novinari u Srbiji svakodnevno napadaju one koji su kritički nastrojeni prema vlasti

Direktor i glavni i odgovorni urednik beogradskih „Večernjih novosti“, Ratko Dmitrović u svojoj je objavi na Twitteru u subotu 14. 5. o.g. nazvao članove Nezavisnog udruženje novinara Srbije „simpatizerima ustaške Hrvatske“ napisavši da je u NUNS-u 90-ih bilo više simpatizera ustaške Hrvatske nego u ondašnjem i sadašnjem Hrvatskom društvu novinara. Također, Dmitrović je novinarku „Vremena“ i članicu Izvršnog odbora NUNS-a Jovanu Gligorijević optužio da, s obzirom da ista piše za hrvatski portal Forum.tm, “pljuje po njemu dobivajući honorar od Ministarstva kulture RH i ustaše Hasanbegovića”. Na ove vrlo neumjesne komentare i optužbe, oglasio se prozvani NUNS upozorivši na povratak govora mržnje iz ratnih devedesetih. Naglasili su da je zabrinjavajuće da se Dmitrović nalazi na čelu dnevnog lista čiji je suvlasnik država Srbija te iz toga razloga očekuju da se povodom otvorenog govora mržnje oglasi Ministarstvo kulture i informiranja i javno osudi ovakvo šovinističko divljanje. Ubrzo nakon što se oglasio NUNS, Dmitrović je udruženju novinara poslao svoj odgovor na njihovo priopćenje u kojem ih naziva parapolitičkom organizacijom i “kroatofilima” te ističe da NUNS već 20 godina radi ono što je “nekada radila Ideološka komisija Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije”. Odgovor Ratka Dmitrovića na priopćenje NUNS-a u cijelosti pročitajte ovdje.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da se radi o govoru mržnje koji podsjeća na ratnohuškačko novinarstvo:

Dmitrović je trbuhozborac režima i jedino iz tog razloga njegovo pismo zavrijeđuje pažnju. On se nalazi na čelu lista u kome država Srbija ima upravljačka prava i vlasnički udio. Zbog te činjenice prava adresa za komentar je ministar kulture Ivan Tasovac. Što se tiče stavova samog Dmitrovića, samo dvije stvari su točne. On radi isto što i devedesetih, dakle, širi mržnju i šovinizam. I još je u jednoj stvari Dmitrović u pravu. On i njegovi istomišljenici su pobijedili u Srbiji. U to nas uvjerava mnogo toga, ali prije svega činjenica da je srpsko novinarstvo ponovo u rukama ratnih huškača iz devedesetih.

Kako je Dmitrović na Twitteru optužio novinarku „Vremena“, koja piše i za hrvatski Forum.tm, za kroatofilstvo te kasnije u pismu NUNS-u napisao da nije vrijeđao nego samo opisivao, Fairpress je kontaktirao Jovanu Gligorijević:

Po Dmitroviću, NUNS i ja smo nekakvo “kroatofilsko”, parapolitičko udruženje, nastalo na mržnji prema Srbiji i svemu srpskom. Krunski dokaz za te tvrdnje je činjenica da od ožujka 2014. godine pišem za portal Forum.tm, kojeg financira Ministarstvo kulture Hrvatske. Dmitrović je dalje podsjetio da je hrvatski ministar kulture “ustaša Hasanbegović” i ujedno me nazvao spodobom, a onda navalio prijetiti nekakvim tužbama.

Tek tri dana kasnije, Dmitrović je pojasnio da ga je uvrijedio tekst “Antisemitizam u tankom papiru“, koji je na portalu Forum.tm objavljen još 29. veljače, nastavlja Gligorijević:

Tekst se odnosio na Dmitrovićev napad na pisca Filipa Davida koji se na dodjeli jedne književne nagrade ogradio od prisustva predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Dmitrović je potom u svojim “Večernjim novostima” napisao komentar u kom je upitao čime su to Srbi uvrijedili Davida pa se tako ponaša prema “njihovom predsjedniku”. I dalje tvrdim da je Dmitrovićev napad antisemitski, jer ga je na osnovu njegovog jevrejskog porijekla, izdvojio od ostalih građana Srbije, iako je taj isti Filip David također građanin Srbije.

Nadalje, Gligorijević se osvrnula na Dmitrovićev verbalni napad za koji kaže da je dio svakodnevne prakse u Srbiji gdje prorežimski mediji i novinari svakodnevno napadaju one koji su kritički nastrojeni prema vlasti.

Atmosfera u Srbiji je takva da, ako ne pišete hvalospjeve na račun premijera Vučića, automatski vam sledi meta na čelu. Dodala bih još da je isti taj, po Dmitroviću “ustaški” Forum.tm jedan od onih koji su među prvima tražili smjenu Zlatka Hasanbegovića. Jako me žalosti činjenica da nas šovinisti u Hrvatskoj targetiraju kao “četnike”, a šovinisti u Srbiji kao “ustaše”. No, ujedno, mislim da je to znak da čestito radimo svoj novinarski posao. Osim što sam novinarka, ujedno sam i kćerka novinarke, pa sam sve ovo već gledala devedesetih, kao dijete i znam kako ide, te me nimalo nije strah. Tih godina, Ratko Dmitrović bio je udarna šaka Miloševićeve Televizije Beograd i u Dnevniku u 19:30 plašio djecu svojim izljevima mržnje i ratnohuškačkim govorima. Sve što imam da kažem: možda sam ja Dmitroviću trn u oku, ali on je meni trauma iz djetinjstva, a odrasle, zrele i autonomne osobe lako nadilaze traume iz djetinjstva.

Svoje mišljenje za Fairpress dao je i glavni urednik portala Forum.tm Goran Borković:

Na slične napade smo navikli s ove naše, hrvatske strane gdje nas proglašavaju srbo-četničkim ili komunističkim (!?) portalom, pa je zapravo bilo samo pitanje dana kada će nešto slično doći i iz Srbije. Za “njihove” antipode ovima “našima” tako smo ustaški, odnosno neoustaški portal jer dobivamo – odnosno, dobivali smo – potporu za rad od Ministarstva kulture. Kao glavni urednik iznimno sam ponosan na činjenicu da smo “prepoznati” s obje strane. Za mene je to dokaz da radimo dobar posao. Čuo sam se s glavnim urednikom i direktorom Večernjih novosti Ratkom Dmitrovićem. Zasmetao mu je tekst naše suradnice Jovane Gligorijević o njegovom komentaru povodom dodjele priznanja piscu Filipu Davidu objavljenom na Forum.tm-u.

Pravo da bude ljut mu nitko ne može oduzeti, smatra Borković, ali način na koji on pokreće linč protiv Jovane je ispod svake razine.

Iza toga, recept je već prokušan, kreće verbalno vrijeđanje, prijetnje, pa i fizičko nasilje jer da ona piše za neoustaški portal. Rekao bih da mi je žao tih jadnih primitivnih ljudi da nam nisu uzeli evo već više od pola života brojeći nam srbocite, hrvatocite ili kako već oni u svojoj glavi zamišljaju izgled krvnih zrnaca. Na žalost, mislili smo da se 2016. nećemo više time baviti. Očito smo se grdno prevarili. Pa da – u skladu s pričom – parafraziram Matiju Bećkovića: Ćerat će još! Ali bez mene! Neka se nađu na livadi i međusobno pomlate kad se već toliko mrze, ali njima tako nešto ne pada na pamet. Ta se bratija međusobno vrlo dobro razumije i surađuje. Mi im smetamo. Mi normalni.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije još se nije oglasilo povodom Dmitrovićevog verbalnog napada na NUNS. Isto tako, Dmitrović nije dao izjavu niti za jedan medij. Udruženja NDNV, ANEM, Local Press, AOM i Fondacija “Slavko Ćuruvija” zatražili su jučer 17. 5. putem priopćenja da se Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informiranja odrede prema šovinističkim izjavama za koje smatraju da predstavljaju i poziv na linč. Istaknuli su kako državni organi trebaju jasno priopćiti stoje li iza Dmitrovićevih stavova i izjava, pošto se on upravo poziva na autoritet države. Početkom ove godine Dmitrović je smjenjen s mjesta glavnog urednika frankfurtskih „Vesti“, a prema pisanju medija razlog je nezadovoljstvo vlasnika tih novina Dušana Vidakovića načinom na koji se Dmitrović bavi hrvatskim pitanjima.

 Foto: MC Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend