23. sep 2015.

Kako su „Novosti“ preživele

Večernje_novosti.svg (1)Naša kompanija 2013. bila u velikoj krizi, danas je slika bitno drugačija. Pregurali smo teške, gotovo bezizlazne situacije u kojima smo se našli i bez dinara finansijske pomoći sa strane uspeli u gotovo nemogućoj misiji

Pre dve godine i pet meseci, Kompanija „Novosti“ nalazila se na rubu potpunog sloma, u katastrofalnom stanju, s 11 miliona evra duga, praznim računom, nepovoljnim sudskim presudama za vratom i 150 radnika viška. U sistemu Kompanije samo su „Večernje novosti“ poslovale pozitivno. Dnevni list „Sport“, Radio Novosti, revijalna izdanja – osim „Trećeg oka“, koje je i danas u plusu – pravili su gubitke. Prvi poslovni potez, trećeg radnog dana dolepotpisanog, sredinom maja 2013, bila je pozajmica u visini od 25 miliona dinara; da se plati deo naručenog roto-papira i zatvori konstrukcija ličnih dohodaka. Pomoći niotkuda. Niko nam nije davao više od mesec dana života. „Novosti“ su puštene niz vodu, kružila je priča po Beogradu.

Prijatelji i poznanici, neki s neskrivenom zluradošću, zvali su tih dana da pitaju kad ćemo stati, koliko nam je ostalo vremena. One slobodnije, s kojima imam takav odnos, interesovao je izgled poslednjeg, oproštajnog broja. Nismo stali, nema oproštajnog broja, niti će ga biti. „Novosti“ su preživele, uhvatili smo s obe ruke korenje na drugoj strani obale.

Kako su spasene „Večernje novosti“ i cela kompanija? Ekonomska logika kaže da to bez finansijske pomoći sa strane nije moglo da se izvede. Neko nam je, dakle, doturio pare, poklanjao papir za štampanje? Ne. Tu vrstu pomoći nikada nismo dobili, ni dinara.

Dva puta našli smo se u dramatičnoj situaciji, najpre na osnovu starih, vrlo problematičnih dugova prema jednoj državnoj firmi i nepodmirenih obaveza od pre više godina. Tad je postojala realna opasnost da se „Večernje novosti“ sutradan, kako se to kaže, ne pojave na kioscima. Razgovorima koji su vođeni uz posredovanje i direktno uključivanje predsednika Vlade Aleksandra Vučića, oba slučaja su prevaziđena i otvorena je mogućnost za njihovo rešavanje u granicama zakona i razumnih ekonomskih okvira.

Za sve ovo vreme, u okolnostima koje se u poslednje tri godine za print medije u svetu, naravno i u Srbiji, krste kao dramatične (smanjenja tiraža zbog sve značajnijeg korišćenja interneta) niko u Kompaniji „Novosti“ nije ostao bez posla, plate su redovne, nijedno revijalno izdanje nismo ugasili, i dalje imamo „Večernje novosti“ prilagođene za Republiku Srpsku i Crnu Goru, s redakcijama u Banjaluci i Podgorici, iako smo ih zatekli u gubicima. Pokušavamo da taj deo poslovanja saniramo i postavimo na nove, zdravije osnove, sve samo da ih ne zaustavljamo, imajući u vidu i značaj „Večernjih novosti“ za naš narod u Srpskoj i Crnoj Gori. „Novosti“ su tamo više od lista.

Kako smo onda uspeli? Pre svega tako što pravimo, čitaoci kažu dobre, vrlo dobre, odlične „Večernje novosti“ (drugi smo, s malim zaostatkom, na listi najprodavanijih dnevnika u Srbiji, uključujući tabloide) i što privredni subjekti i pojedinci, zbog velike čitanosti i sadržaja koje objavljujemo, svoje proizvode i usluge reklamiraju u „Novostima“.

Uspeli smo i zato što nismo podlegli pritiscima vremena da postanemo platforma najnižim ljudskim porivima, strastima, prizemnim nagonima u vremenu kada to sve više postaje mera vrednosti srpskog društva. U „Novostima“ ne možete niti ćete moći da nađete ni delić refleksija „rijaliti umetnosti“. Onaj ko kupi „Novosti“ zna da ih bez straha, stida može odneti kući i staviti na sto za kojim sede deca, majka, baka, unuci. „Večernje novosti“ su list koji ne žuti.

Sve ovo, razume se, ne bi bilo dovoljno za tekuću likvidnost i opstanak bez rigorozne štednje, smanjenja plata, kontrole potrošnog materijala na ulazu i izlazu proizvodnog procesa (roto-papir pre svega), racionalizacije poslovanja.

Višak zaposlenih već nekoliko godina, a posebno sada, predstavlja teško breme „Novosti“. Realna analiza kaže da je od 417 stalno zaposlenih najmanje 100 višak. U toku je realizacija plana pravljenja budžeta u Kompaniji za rešavanje ovog problema. Sve će biti urađeno u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, osnovnim pravima radnika.

Ovih dana okončane su proceduralne radnje u vezi sa prodajom dnevnog lista „Sport“. To izdanje ušlo je u sastav Kompanije „Novosti“ 2002. godine iz ne baš jasnih motiva i mesečno je pravilo nekoliko miliona dinara gubitka. Nakon više bezuspešnih pokušaja da prodamo „Sport“, konačno se ove godine pojavio kupac, sertifikovana agencija procenila je vrednost brenda, procedura je maksimalno zadovoljena, svi nadležni kompanijski organi dali su saglasnost i „Sport“ nastavlja da živi izvan Kompanije „Novosti“. Niko od zaposlenih u „Sportu“, a to je posebno važno, nije ostao bez posla, a onaj ko želi da napusti list ostvariće svoja prava u skladu sa zakonom.

Kad sam spomenute 2013. godine došao na čelo „Novosti“, unutar kompanije postojao je i sajt Novosti-online sa 120.000 jedinstvenih posetilaca dnevno. Nakon redizajna i ostalih poslova koje smo uradili kao preduslov za uspon tog medija, danas sajt „Novosti“ dnevno ima pola miliona jedinstvenih poseta.

U planovima poslovanja za sledeću godinu, uz dodatne napore da se neka postojeća izdanja stabilizuju ili na drugi način reše – otvorene su sve tržišne varijante – ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje pojavljivanje jednog, možda čak i dva nova izdanja Kompanije „Novosti“.

Nakon nekoliko godina negativnog završnog računa, prošlu poslovnu godinu Kompanija „Novosti“ okončala je pozitivno, a prema sadašnjim pokazateljima i postojećim trendovima tako će proći i ova 2015. Pozitivno. „Novosti“ su, realno gledajući, na dobrom putu.

Autor je generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ AD

1 komentar za: “Kako su „Novosti“ preživele

  1. Darko

    Zasto Dmitrovic ne kaze sta je sa porezom drzavi. Lako je dobro poslovati kad ne placas godinama pores. Tiraz Novosti nikad manji, to svi znaju I nije tacno da su plate na vreme, kasne dva meseca.

    23. сеп 2015. at 17:03

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend