03. apr 2016.

Komentari su slobodni, ako se tako dogovorimo

SAVETsednica_800Što važi za „Cenzolovku”, ne važi za „Politiku” ili „Večernje novosti” – moglo bi se zaključiti posle sednice Komisije za žalbe Saveta za štampu

Koga je više proslavio bračna veza, Slavišu ili Bojanu Lekić? Da li je Filip David trebalo da se pojavi sa kapom prilikom dodele književnih nagrada u Narodnoj biblioteci? Zašto krađa novinarskih podataka nije plagiranje? Ovo su samo neka od pitanja koja su najviše uzbudila članove Komisije za žalbe Saveta za štampu na poslednjoj sednici u Novom Sadu, na kojoj je ovo samoregulatorno telo razmatralo kršenje novinarskog kodeksa u 10 tekstova objavljenih u štampi i na internetu. Dvostruki aršini, nedostatak jasnih kriterijuma i pozivanje na novinarski kodeks samo u izuzetnim situacijama, obeležili su i ovaj skup „čuvara novinarskog kodeksa“.

Iako je Komisija odlučivala o mogućim prekršajima kodeksa u tri komentara, samo je novinarka „Vremena”, saradnica „Cenzolovke” i funkcionerka NUNS-a Tamara Skroza proglašena nevinom. Veoma harmonično članovi Saveta zaključili su da portal „Cenzolovka” nije prekršio kodeks objavljujući tekst – „Manipulacije dnevnog lista ’Politika’”, čiji je autor Skroza. Neoborivi alibi bilo je njeno novinarsko pravo da izrazi sopstveni stav i mišljenje.

Sve ono zbog čega je na prošloj sednici osuđena „Politika” dopušteno je portalu „Cenzolovka” i Tamari Skrozi. Tada je naša medijska kuća osuđena za kršenje kodeksa zbog objavljivanja teksta „Na vaše uvrede mogu da odgovorim samo brojkama” koji je takođe bio komentar.

Ali kada smo se ponadali da je Komisija zauzela nepokolebljiv stav da su novinarski komentari slobodni, došlo je do naglog preokreta kada je odlučivano o komentarima objavljenim u „Politici” i „Večernjim novostima”. Raspravljajući o komentaru našeg novinara Bojana Bilbije na koji se žalio Slaviša Lekić, članovi Saveta nisu mogli da usaglase odluku, iako se samo jedan član komisije izjasnio da je kodeks prekršen, dok je sedam bilo protiv, uz dvoje uzdržanih. Dok Skroza uživa apsolutno pravo na slobodno mišljenje, Bilbija mora da vodi računa o nečijim godinama i emotivnom stanju. Verovatno ohrabren ranijim odlukama ovog samoregulatornog tela, Lekić se posle tri meseca setio da je reč o uvredljivom štivu i da je krajnje vreme da se požali na pisanje „Politike”.

Naime, Bilbija je parafrazirao deo njegovog intervjua u kojem Lekić tvrdi da skoro dve decenije ima 37 godina. Iako su članovi Saveta utvrdili da je tu „budalaštinu” Lekić ipak izgovorio, dali su se u potragu za mogućim Bilbijinim propustima..
– Komentar je što se mene tiče apsolutno slobodan i dok ne ide u poziv na linč svako ima pravo da piše šta ‘oće. Htela sam da glasam da nema prekršaja kodeksa, ali onda sam došla na kraj odgovora Bilbije i videla da Lekića naziva bivšom prvom damom i tužibabom pošto je ostario. U najboljem slučaju ću biti uzdržana – kazala je odgovorna urednica „Kurira” Marija Kordić.
Pored urednice Kurira uzdržana je bila i Tamara Skroza, koja je oslobođena u prethodnom delu sednice, dok je Stojan Marković iz Lokal presa zaključio da je Bilbija izuzetno duhovit, ali da ipak mora da ga kazni.

Potpunu amneziju u vezi sa novinarskim pravom na slobodno mišljenje članovi su doživeli u slučaju glodura „Novosti” Ratka Dmitrovića. Složno su ga osudili (samo je Vladimir Radomirović iz „Pištaljke” bio suzdržan) zbog objavljivanja komentara „Više od netrpljivosti” u kojem kritikuje pisca Filipa Davida koji se ogradio od prisustva predsednika Tomislava Nikolića tokom dodele nagrade za najbolju knjigu. Kažu da Dmitrović propagira antisemitizam, ali tako vešto da pojedini članovi na prvo čitanje nisu mogli da ga prepoznaju. Ali članovi ovog samoregulatornog tela su, izgleda, bolje od samog autora znali šta je mislio. Dmitroviću su, ipak, u jednom detalju dali za pravo – Filip David u Narodnoj biblioteci je trebalo da skine kapu!


P.S. Ovaj tekst je komentar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend