13. nov 2015.

Marko Mudrinić: Nije lako biti IT novinar

Marko Mudrinić, lična ahiva, izvor: O Radio

Marko Mudrinić, lična ahiva, izvor: O Radio

Jedan od najuticajnijih ovdašnjih IT portala Netokracija nastao je u Hrvatskoj, a u Srbiji zaživeo zahvaljujući upornom i izvrsnom mladom novinaru Marku Mudriniću. I pre nego što je završio fakultet za medije, nametnuo se svojim zanimanjem za IT oblast što je za posledicu imalo ozbiljnu ponudu za posao u Techcrunchu, jednom od svetskih poznatih IT portala

Srećom po domaće IT novinarstvo, Marko je zadržan u Srbiji kao urednik portala Netokracija za Srbiju. Za svoje 24 godine uspeva da se uspešno bavi novinarstvom, ali i drži predavanja o tome kako uspeti u ovoj oblasti. U Novom Sadu ga možete čuti već sledećeg vikenda na ovogodišnjem Startap vikendu u Rektoratu. U pauzi između obaveza i konstantnih sastanaka, Marko je za O radio ispričao kako izgleda uređivati ovaj portal i baviti se IT sferom u Srbiji.

Kažu da danas osobu upoznaš ako pogledaš o čemu tvituje. Tvitovao si o tome da novinarstvo u Srbiji nije umrlo, ali da je prave priče potrebno iskopati. Kakva je situacija sa IT novinarstvom u Srbiji?

Neki od mojih starijih kolega su se uglavnom bavili samom tehnologijom, dakle recenzijama uređaja i slično. Tehnologija sada igra veliku ulogu u našim životima – život je digitalizovan. Tehnologija oblikuje naše živote. Nažalost većina tradicionalnih medija ne ume to da odradi, nemaju kvalitetan infromacioni trening i priče koje oni imaju često su kopija drugih medija ili čak sadržaja sa našeg.

Gde je Netokracija u svemu tome?

Kada sam se 2012. godine priključio timu, otvorili smo slovenačko izdanje, a početkom ove godine i srpsko izdanje Netokracije. Ne bih rekao da smo najveći i najčitaniji, ne bismo baš da se pozicioniramo kao IT portal. Za sebe volimo da kažemo da smo poslovno – tehnološki magazin. Sigurno smo portal sa konstantnim trendom rasta.

Iako ste tek početkom godine oformili i srpsko izdanje Netokracije, već te nazivaju najuticajnijim IT novinarom. Da li je teško biti to u Srbiji?

Nekako je uticaj dosta skupa reč u Srbiji. Ne bih rekao da sam najuticajniji, ali mi imponuje što se neki moj način razmišljanja i pisanja dopada ljudima i što na neki način uspevam da oblikujem mišljenja dela javnog mnjenja.

Prema tvojoj priči IT novinaru ne treba zavideti. Grešimo ako mislimo da vam je posao „laganica“ kao što većina misli. Kako izgleda radni dan jednog IT novinara?

Počinjem sa pregledanjem mejlova i sve često ume da potraje i po 12 i 13 sati. Morate konstantno bitri okruženi informacijama i to sve u onoj meri dok ne poludite od iste te količine.

Netokracija nudi zavidnu količinu autorskih sadržaja, kojim ste zavredili i epitet uticajnog portala. Ko je ima najveći uticaj na tebe lično?

Zapravo bih morao reći da je to Ivan Minić Burek jer je njegov način pisanja oblikovao i neke moje stavove. Mogu da kažem da je i sve više i mladih pojedinaca koji su se istakli svojim načinom pisanja i razmišljanja i koji su vidljivi na društvenim mrežama.

Kakvi su interesi publike danas i šta je to po mišljenju Netokracije najprimljiviji sadržaj?

Publiku dosta interesuju sadržaji vezani za „sharing economy“ ili ekonomiju deljenja kao što su „Uber“ ili „Airbnb“. Oni su najbolji pokazatelji za te neke nove načine razmišljanja.

Omladinski radio mora da obezbedi i adekvatnu poruku za mlade. Nećemo im govoriti šta da rade, ali možemo šta bi trebalo da rade.

Svaka mlada osoba, srednjoškolac ili student, treba da razvija određena interesovanja , da prati industriju jer ono što dobijaju u školi ne mogu kasnije iskoristiti u industriji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend