11. dec 2015.

Ministar za klečanje na kukuruzu

PrintBio je 6. decembar 1970, nemački kancelar Vili Brant boravio je u Varšavi i neočekivano klekao pred Spomenikom junacima Varšavskog geta

Bratislav Gašić imao je tog dana tri godine, gledao je istorijski čin iz Varšave na televizoru, i ukućane je iznenadio onim iskrenim, dečjim humorom:

-Volim Švabe koje lako kleknu – rekao je mali Bratislav, a svi ukućani bili su ubeđeni da će sa takvim talentom za zezanje neprijateljske žive sile, Bata jednoga dana daleko da dogura u vojnoj hijerarhiji.

Niko naravno nije verovao da će taj simpatični antihrist postati ministar odbrane, ali da će mali Bata da ukoka više Nemca od Živojinović Bate, bili su sigurni iz keca u keca.

-Ukokali Batu! – kriknulo je, međutim, istog dana čertdeset pet godina kasnije pola Kruševca, iako Bati glave nisu došli Nemci, već Batina nebouzdana ambicija da jednog dana preuzme “Veče sa Ivanom Ivanovićem”.

Ni sam, istina, nije verovao da će ikada u životu preuzeti brigu za kompletnu domaću namensku industriju, pa je verovao da mu ni “Veče sa Ivanom Ivanovićem” nije nedostižan cilj.

Doduše, prvog dana pošto je preuzeo namensku industriju u svoj dnevnik je zapisao: “Namenska industrija se tako zove jer je uspešna na mene. Sama reč kaže: namenska, na mene..”.

Mada to što možda nema mnogo pojma o namenskoj industriji, razmišljao je Bata u sebi, ne znači da nema pojma o stend-ap komediji.

Bio je, dakle, 6. decembar 2015, Bratislav Gašić, popularni Bata, stigao je u Trstenik, gde je uvek rado viđen gost, pošto u opštinskim odborima SNS obožavaju njegov smisao za humor. Prošli put su popadali od smeha kad je Bata jednoj članici sa lokala, žvaćući čačkalicu koju je đilkoški premeštao iz levog u desni ugao usana, rekao: “Lutko, isključi mešalicu da ne uključim bušilicu!”

A drugoj komplemntirao: “Srećo, al’ si naprćila sisiće ko dživdžan kolenca!”

-Ljudi, je l’ znate zašto je Kip slobode žensko? – seti se tako uvek Bata nekog masnog vica usred rasprave o pravcima razvoja opštine Trstenik.

-Nemamo pojma! – kažu naprednjaci-lokalci.

-Ne znate! Bila im je potrebna prazna glava za panormasku terasu! – iznese foru Bata.

-A-ha-ha… Alal vera ministre, sipate štoseve ko Velja Ilić u delirijum tremensu! – oduševi se uvek Ženski aktiv naprednjakinja Rasinskog okruga kada ministar stigne u panoramski obilazak Kruševca, Trstenika i Vrnjačke Banje.

Voli tako Bata da razgali partijsku bazu, jer se u toj stranci, izgleda, smisao za humor prenosi s kolena na koleno. Tako da njima kolena ne služe za klečanje, već za direktan prenos tog specifičnog talenta.

E sad, problem je nastao kada se Bata nameračio da razgali i novinare.

Svaki potencijalni komičar zna da stend-ap komedija podrazumeva da stojiš. Ispostavilo se, međutim, da najbolja stend-ap komedija u izvedbi Bate Gašića ispadne kad on stoji, a ispred njega klekne neka osoba ženskog pola. Tako da je Batina uža specijalnost: stend-ap sa klečanjem.

Bati tek tada nadođe inspiracija, pa je najbližim saradnicima u Trsteniku najavio.

-Sad ću nešto da kresnem! – namignuo im je u poverenju.

-Jao, ministre, nemojte baš sad, tu su novinari! – zapomagali su najbliži saradnici.

-Ma ne, bre, šta vam pada na pamet…. Oću da kresnem neku foru! Da malo razgalim situaciju! – smirio ih je Bata.

I onda je Bata Gašić kresnuo foru. Ali uopšte nije razgalio situaciju.

U Srbiji, naime, sloboda medija uvek nastrada zarad slobode mediokriteta. A glavni promoter slobode mediokriteta postao je Bata Gašić, koji možda nikada nije fugovao pločice u kupatilu, ali je za komiku talentovan ko sanitarna keramika. I to polovna.

Premijer Vučić je tog šestog decembra razmišljao o lokaciji na kojoj bi lično mogao da klekne ko Vili Brant pre 45 godina, ali je tokom popodneva odustao, jer je dobio neopisivu želju da izvrši holokaust nad ministrom Gašićem.

-Bratislave, ajd’ kaži mi iskreno: jesam ti ja rekao sto puta da ne prepričavaš one glupe viceve Velje Ilića pred novinarima. A posebno ne pred novinarkama! Ja znam da vas dvojica sedite zajedno u klupi na sednicama Vlade, ali sam te lepo upozorio da druženje sa Veljom Ilićem loše utiče na decu, a sad se vidi da loše utiče i na naš sistem odbrane! – vikao je premijer.

Još kada je delegaciji NATO pričao viceve o Nataši Bekvalac, premijer Vučić je morao Bratislavu da objašnjava kako to što Nata ima nadimak sličan NATO paktu, nema neke suštinske veze.

Opet, od kada je Bata pre nekog važnog sastanka sa Ketrin Ešton tražio od prevodioca da mu napišu sa izgovorom kako se na engleskom kaže: “Lutko, isključi mešalicu da ne uključim bušilicu”, bio mu je preventivno zabranjen kontakt sa svim stranim zvaničnicima ženskog pola. Ali, ko što kaže Marfijev zakon: “Ako izbegneš Batu u Briselu, teško ćeš da ga izbegneš u Trsteniku”.

Svi generali su pametni posle bitke, ali se ispostavilo da to pravilo ne važi samo za naprednjake iz Kruševca. Kruševački naprednjaci, izgleda, nisu pametni ni posle bitke, a po svemu sudeći nisu mnogo pametni ni pre bitke. Pa su jedini od svih stali na branik Bate, što mu dođe nešto ko branik otadžbine, objašnjavajući da je u pitanju jasna provokacija.

-Bratislava stalno provociraju! Evo, recimo, prošle godine je sasvim prijateljski lupio po zadnjici jednu čistačicu koja je našla da riba hodnik baš kad je Bata prolazio! Tajkunski lobi angažuje čak i higijeničarke – saopšteno je iz Opštinskog odbora SNS Kruševca.

Napokon, premijer Vučić je odlučio da Gašić Bratislav u narednom periodu obavlja funkciju ministra za klečanje na kukuruzu, što je tradicionalni način kažnjavanja nestašnih đaka po školama u 19. veku.

Sem što će jedno godinu dana da kleči na kukuruzu za primer, Bratislav je najavio da će postati borac za ženska prava.

-Odlučio sam da se već krajem decembra podvrgnem operaciji promene pola i da postanem Bratislava Buba Gašić. Kada istekne kazna, ponovo ću se podvrći operaciji promene pola i opet ću postati stari dobri Bratislav Bata Gašić. Jednom rečju, pomoći ću ženama da zajedno stanemo na noge! – rekao je slavodobitno Bata na konferenciji za štampu koju su organizovano bojkotavali svi novinari koji nisu mogli da uđu u salu zbog gužve koju su napravili novinari koji su organizovano ušli u salu.

Umesto novinarskih pitanja, predstavnicima “sedme sile” na kraju je priređen koktel.

Servirana im je klekovača na Batin račun.

 Ilustracija: N1 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend