09. feb 2016.

Nikolić: Gašić smenjen samo da bi Vučić pokazao da drži reč

zoran-nikolic-cenzolovka-N1Urednik sajta Cenzolovka Zoran B. Nikolić ocenjuje da su smena ministra odbrane Bratislava Gašića i rasprava koja joj prethodila, pokazale da vlast nije na pravi način razumela razmeru uvrede koju je Gašić uputio novinarki B92 Zlatiji Labović

Nikolić podseća da je Gašić u Skupštini Srbije dočekan aplauzima, dok su poslanici i ministri tokom rasprave govorili na isti način kao on, čime su, kao kaže, pokazali isti odnos, ne samo prema ženama i novinarima, već i prema građanima Srbije – a to je odnos kao prema roblju.

Njegova smena je trebalo da pokaže kako Aleksandar Vučić drži svoju reč, što je izbegavao dva meseca, pa je na kraju morao da ga smeni. Njegova smena pokazala je da niko od političkog establišmenta nije zainteresovan da se situacija promeni. Mislim tu i na opoziciju koja kad je bila na vlasti se veoma slično ponašala”, rekao je Nikolić, gostujući u Novom danu televizije N1.

On kaže da je u Srbiji teško biti novinar koliko i bilo šta drugo, ali još malo teže. U novinarstvu je, kako kaže, stanje takvo da trpite sve ekonomske posledice, a još imate profesionalnu obavezu da izveštavate objektivno, dok svi od vas traže suporotno. Ti svi su, kako objašnjava Nikolić, političari, vlasnici medija i oglašivači.

Nikolić podseća i da istraživanja pokazuju da 40 odsto novinara želi da napusti profesiju što, kako kaže, odgovara onome što i sam vidi.

Govoreći o protestu “Novinari ne kleče” koji je sinoć održan ispred zgrade Vlade Srbije, Nikolić je rekao da su novinari uputili nekoliko zahteva. Ministru rada Aleksandru Vulinu je ukazano na to da poslodavci u medijima ne poštuju zakone i ne plaćaju prekovremeni i noćmni rad, dok je od ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca zatraženo da novinari razovaraju sa njim kako bi im objasnio šta je uradio da se medijski zakoni u Srbiji sprovedu.

Nikolić upozorava da se medijski zakoni ili ne sprovode ili se sprovode loše. Privatizacija je, kako kaže, odličan primer – s jedne strane, vlast izbegava zakonsku obavezu da zaposlenima u neprivatizovanim medijima podeli besplatne akcije, već čeka da se te kuće ugase, s druge strane, lokalne medije koji uglavnom zavise od lokalnih budžeta, niko neće da kupi iz ekonomskih razloga, već ih kupuju iz političkih razloga ljudi bliski vladajućim strankama.

On kaže da je za probleme medija najodgovornija vlada. “Ono što mora da bude jasno, nije reč samo o ovoj vladi, bilo koja vladajuća stranka u proteklih deset godina se slično ponašala, samo što je situacija sve gora i gora”, rekao je on i dodao da novinari ne mogu sami da se izbore za bolje stanje u medijima, već i da građani moraju da im pomognu u tome.

Gost Novog dana kaže i da ne očekuje da će vlast uslišiti zahteve novinara, ali poručuje da će biti dosadni dok, kako kaže, ne popadaju. Na pitanje hoće li doći bolji dani za medije, Nikolić odgovara rečima: “Sigurno hoće, samo je pitanje da li ćemo mi to doživeti.”


Razgovor sa Zoranom B. Nikolićem pogledajte u video prilogu televizije N1.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend