07. jan 2021.

Božić: Bezbednost Jelene Zorić je u rukama policije, čekamo procenu o tome

Bezbednost novinarke TV N1 Jelene Zorić je u rukama policije, na njoj je sada odgovornost nakon pretnji koje je Jeleni uputio advokat Predraga Koluvije, Svetislav Bojić, kaže izvršni producent TV N1 Igor Božić. Navodi da je taj slučaj "proces koji traje", i da se trenutno čeka procena policije u vezi sa njenom bezbednošću.

Jelena Zorić (foto: N1)

Reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica. Njoj je jedan od advokata Predraga Koluvije, Svetislav Bojić, 28. decembra prišao dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i rekao:

„Molim Vas budite precizni u izveštavanju, pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“.

Bojić je, Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“. Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao:

„Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“.

„Mi smo išli po knjizi, kako treba da se radi, svi pravni postupci su sprovedeni na taj način, između ostalog, i naši advokati će podneti žalbu Disciplinskoj komisiji Advokatske komore zbpg ponašanja ovog advokata. To je jedan od poteza koji ce uslediti posle praznika. A drugi je da smo tražili da se preispita sigurnost Jelenina, i tu postoji još jedan detalj, nisu to bile jedine pretnje, nastavljene su porukom ostavljenom na njenim vratima, policija ispituje i tu dodatnu pretnju. Oni su pričali s njom, i mi čekamo tu njihovu procenu“, kazao je Božić u gostovanju na TV Nova S.

On naglašava da je sada sve „u rukama policije“.

„Ukoliko oni procene da njena bezbednost nije ugrožena, onda su oni odgovorni ako se njoj bilo šta desi, a ako procene da joj je bezbednost ugrožena, onda će oni morati i da je zaštite“, kaže Božić.

Tako da je, ponavlja, stvar u rukama policije. „Treba da budemo potpuno na čistac s time, sve je isključivo odgovornost policije za Jeleninu bezbednost“.

„Jer nije naivno da imate čoveka koji je uzgajao 12 hektara marihuane, koji šalje takvu vrstu poruke preko svog advokata novinarki koja nikada nije vršila kvalifikaciju, isključivo je baratala činjenicama. To je evidentan pokušaj uticaja na javnost i zastrašivanje“, kazao je Božić.

„Stalni pritisci na novinare N1“

Eparhija bačka zabranila je ekipi televizije N1 u ponedeljak, 4. januara, ulazak u crkvu u Srbobranu i izveštavanje sa obeležavanja godišnjice Racije.

Govoreći o pritisku na novinare N1 od Eparhije bačke koja nije dozvolila ekipi te televizije ulazak u portu crkve u Srbobranu pod izgovorom da je u pitanju privatan posed, Božić je rekao da ta medijska kuća ima konstantan pritisak tokom cele godine i da su stalno morali da reaguju zbog napada na novinare.

“To vas opterećuje, imate i pritisak pandemije da vam se novinari ne razbole, a prozivaju vas i u skupštini”, dodao je on.

Na pitanje da li se teritorija crkve može smatrati privatnom teritorijom, Božić je rekao da se pravno formalno to može smtarati privatnom teritorijom jer je u vlasnišvtu crkve, ali uloga crkve je da primi sve vernike, a ne da gleda da li neko ima člansku kartu ili ne.

“Ne možete vi da kontrolišete ko će da uđe u crkvu, to niko ne radi, nigde”, rekao je Božić, napominjujući da je zabrinjavajuće što ostatak crkve ne reaguje.

Pogledajte snimak emisije u kojoj je, pored bezbednosti novinara, bilo reči i o aferi prisluškivanja:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend