30. dec 2021.

Direktor Turističke oganizacije Inđija se na sednici skupštine obračunava sa portalom IN medija

Pošto je Opština Inđija odlučila da novcem iz budžeta osnuje internet televiziju Turističke organizacije, portal IN medija je objavio da državne organizacije ne mogu biti osnivači medija, zbog čega je na sednici parlamenta optužen za napad na predsednika opštine i SNS

Turistička organizacija opštine Inđija od danas može da proizvod i emituje televizijskog program što je mimo medijske strategije Republike Srbije. Odluku o spornoj delatnosti TO Inđija doneli su odbornici Skupštine opštine.

Podsetimo, u planu Turističke organizacije opštine Inđija za 2022. godinu je osnivanje internet televizije. Takođe, u Statuta TO Inđija dodata je delatnost  proizvodnja i emitovanje televizijskog programa. Kako je ranije za IN Medija izjavio izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i stručnjak u oblasti medijskog prava, Veljko Milić  odluka o osnivanju televizije  nije u skladu sa strateškim opredeljenjem države da izađe iz medija.

Međutim, predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak za IN Medija kaže da je dodata delatnost proizvodnje i emitovanja televizijskog programa da bi Turistička organizacija opštine Inđija mogla zakonski da promo meterijal prosledi televizijama kako bi se emitovao.

– Sa tom izmenom predviđena je samo jedna stvar a to je da u zakonski okvir stavimo ono što Turistička organizacija već radi.To znači kada napravimo promotivni spot da možemo na legalan način da ga prosledimo Sremskoj televiziji, Televiziji Fruška gora, Hepi televiziji ili televiziji Pink. U budžetu je redviđeno 100 hiljada dinara a za taj novac ne može da se napravi televizija.Ukoliko neka viša instanca zadužena za medije kaže da ta odluka o delatnosti proizvodnje i emitovanje televizijskog programa nije u skladu sa Zakonom mi ćemo je jednom od narednih sednica Skupštine opštine promeniti. – kazao je Gak.

Na sednici lokalnog parlamenta na kojoj su odbornici podržali izmenu statuta TO Inđija, direktor Milan Bogojević je rekao da za osnivanje internet televizije ima saglasnost direktorice Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

– Mene nisu pozvali da pitaju za komentar o izmeni Statuta iako je to osnovna novinarska etika kada krenete nekoga da napadate.U najmanju ruku se predstavilo kao da hoćemo da napravimo nacionalnu televiziju a nemamo ni celih 100 hiljada dinara. Ovde je problem što zakon ne prepoznaje društvene mreže a ovu samu proizvodnju emisije možete pronaći jedino u tačcizakona  koja se odnosi na proizvodnju i emitovanje televizijskog programa.Pravno mi ne grešimo ništa jer dok ne krenemo da radimo nešto, mi nismo u prekršaju. – rekao je Bogojević odbornicima.

Direktor TO Inđija kometarišući  izjavu Velja Milića, izvršnog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i stručnjaka u oblasti medijskog prava koji je za IN Medija ranije rekao da odluka o osnivanju televizije  nije u skladu sa strateškim opredeljenjem države da izađe iz medija, rekao da se i on obratio advokatu koji mu je potvrdio da nije napravljen nikakav prekršaj. Kako je rekao Bogojević, IN Medija napadom na Turističku organizaciju zapravo napada predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka i Srpsku naprednu stranku.

– Ovde se radi o izvrtanju činjenica jer na tom portalu niste mogli da pročitate čitave godine ni šta radi Turistička organizacije opštine Inđija ni da smo ušli u tri nabolje. Sve što smo radili uglavnom se vadio nekakav negativan kontekst, zvali ljude koji su dolazili kod nas u goste i pisali laži. Od mog dolaska ovde iznosili su neistine koje su zaslužile tužbu ali ja nisam želeo da dođe do toga. Danas, ovde nema nikakve dileme da napadom na Turističku organizaciju napada se predsednik opštine i Srpska napredna stranka. I za to smem da potpišem i na sud da idem zbog toga – rekao ja odbornicima direktor TO Inđija, Milan Bogojević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend