14. jan 2020.

Drugi osnovni sud se proglasio nenadležnim u slučaju Simonović protiv Jovanovića, Vasića I Matorčevića

Novinar Milan Jovanović, kome je zapaljena kuća u decembru 2018 i Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka kom se zbog tog zločina sudi, trebali su da se ponovo sretnu u sudnici, ali - po privatnoj tužbi u novembru 2019 godine.

Foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

Simonović je tužio i urednika portala Žig info Željka Matorčevića i Srećka Vasića, bivšeg komunalnog inspektora Grocke i sagovornika u tekstovima koji su objavljeni na tom sajtu.

Dragoljub Simonović tražio je da sud usvoji tužbeni zahtev zbog tvrdnji u podnesku Pravobranilaštvu Grocke koji su podneli Matorčević, Jovanović i Vasić.

U tužbi stoji da su se Matorčević, Jovanović i Vasić, zajedničkim podneskom 3. septembra2018. godine godine obratili Opštinskom pravobranilaštvu Grocke iznoseći „vrlo uvredljive kvalifikacije“ na račun Simonovića „povređujući mu čak i najdublja osećanja prema ocu“, zbog čega Simonović traži 300 hiljada dinara.

Kako je pisalo u tužbi Dragoljuba Simonovića , Željko Matorčević je u više navrata, objavljivanjem tekstova na raznim internet stranicama izuzetno uvredljive sadržine, uzrokovao štetu Simonoviću.

„Etiketiranje bilo kog lica da ima ‘bahato, nehumano i nadasve nemoralno i kriminogeno ponašanje’, da je ‘oholi, sujetni i samovoljni vlastodržac’, da je njegovo shvatanje politike ‘otimačina i kriminalne radnje’… tom licu nanosi psihički bol, povređuje ugled i čast ličnosti i uzrokuje strah“, navodi se u tužbi Simonovića.

Zbog činjenica da je podnesak Matorčevića, Jovanovića i Vasića poslat u vreme kada je Dragoljub Simonović bio predsednik Opštine Grocka, u tužbi se navodilo da to „posebno doprinosi intenzitetu psihičkog bola“, jer su on, njegovi preci i potomci gradili dobre međusobne odnose i poštovanje među sugrađanima.

„O ovome najviše svedoči činjenica da je na poslednjim lokalnim izborima ubedljivu pobedu odnela lista čiji je podnosilac bio Dragoljub Simonović, a kao što vam je poznato kod sprovođenja lokalnih izbora je upravo lični kvalitet i sposobnost lica sa liste presudna za izbornu pobedu“, navodilo se u tužbi.

U tužbi se isticalo da „nije potrebno posebno ni obrazlagati koliku stigmu i duševni bol nanosi Simonoviću tvrdnja da mu je otac incestoidan“.

Na ročištu koje je bilo zakazano za 6. novembar 2019. godine, tužilac Dragoljub Simonović se nije pojavio, dok su optuženi Jovanović, Matorčević i Vasić se uredno odazvali pozivu sa svojim punomoćnicima.

Na tom ročištu, Matorčević i Vasić su osporili tužbu i tužbeni zahtev u celosti i istakli da osnovanost tužbenog zahteva za nadnoknadu štete obzirom da se radi o prijavi državnog organa koja je izvršena državnom organu i to Opštinskom pravobranilaštvu. Jovanović je takođe osporio tužbeni zahtev i istakao da osim tuženih, pritužbu su potpisala i ostala lica.

Advokati tuženih tražili su da se na izvođenje dokaza pozove i tadašnji Opštinski pravobranilac i objasni kako je dokument završio u rukama Dragoljuba Simonovića, s obzirom da na njega njima kao potpisnicima nikada nije stigao odgovor na isti.

Sudija je odlučio da sledeće ročište bude zakazano za 8 mart 2020. godine.

Međutim, Drugi osnovni sud u Beogradu je 8. januara 2020 godine doneo rešenje da se ročište za glavnu raspravu otkazuje jer se ovaj sud proglašava nenadležnim.

Kako se navodi, između ostaloga, u rešenju sud je uvidom uz priložene dokaze uz tužbu utvrdio da je podnesak povodom koga je tužilac pokrenuo postupak za naknadnu štete podnet od strane tuženih, Željka Matorčevića, Milana Jovanovića i Srećka Vasića i da je u podnesku kao adresa za dostavljanje odgovora na podnesak između ostaloga navedena adresa Matorčević Željka. Imajući da je na toj adresi upisan i Medijski centar „Žig Info“ a da je Matorčević upisan kao glavni i odgovorni urednik i da se spornim podneskom traži odšteta u vezi sa informisanjem nadležnih organa RS i pritužbi na rukovodiće čelnike GO Grocka, a da je Viši sud nadležan da sudi povodom naknade štete u vezi sa objavljivanjem informacije, te je sud primenom odredbe člana 17 Zakona o parničnom postupku odlučio kao u izreci rešenja.

Inače, Simonoviću ovo nije jedina tužba protiv Žig infa. Nakon izlaska iz pritvora podneo je još 15 tužbi protiv Željka Matorčevića. Sve su tužbe na istoj osnovi postavljene, odnosno u svakoj Simonović traži odštetu od po 300 000 dinara, tvrdeći da Žig info i nije mediji, kao i da novinari tog udruženja (kako ih on naziva) nisu novinari. Drugi osnovni sud se, za sada, proglasio nenadležnim u 4 tužbe Simonovića, a izreka rešenja je slična kao i ova poslednja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend