10. apr 2018.

Država sabotira istragu smrti Dade Vujasinović

O istrazi ubistva najbolje da pitate Verana Matića. On je taj koji je ceo slučaj vratio na početak. Hag je izabran sa razlogom kako bi se zatvorio slučaj – kaže za Danas Radislav Vujasinović, otac novinarke Radislave Dade Vujasinović koja je pre dvadeset četiri godine nastradala pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Hag o kojem govori odnosi se na Holandski forenzički institut koji je 2016. veštačenjem došao do zaključka da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

Nalazi holandskog instituta nisu uticali na Više javno tužilaštvo u Beogradu koje, kako je pre dva dana saopšteno, predmet Dade Vujasinović i dalje drži u predistražnoj fazi.

– Tužilaštvo svake godine povodom godišnjice smrti izađe u javnost sa stereotipnim saopštenjem, ali osim toga ne radi se ništa na rešavanju slučaja. Očigledno se čeka da svi koji nešto znaju o ovom slučaju umru – navodi Vujasinović.

Tužilaštvo bi, dodaje Vujasinović, najradije zatvorilo slučaj, ali ne sme to da učini zbog straha od reakcije međunarodne javnosti.

– Sve je to jedna farsa na državnom nivou. Ko zna šta su Matić i Ljiljana Smajlović poslali u Hag – ističe Vujasinović.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, ističe da je odluku o tome koji dokazi će se slati u Holandski forenzički institut donelo tužilaštvo, a ne komisija. Pritom, dodaje on, tužiteljka je kontaktirala sa porodicom pre nego što su poslati dokazi.

– Poslato je sve što je porodica dala i kesa koja je godinama bila zagubljena u MUP-u i koja nije otvarana do supervizije u Hagu – kaže Matić za Danas.

Podsetimo, Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 8. aprila 1994. godine u svom stanu na Novom Beogradu. Prvobitno, smrt je okarakterisana kao samoubistvo, a na odluku tužilaštva nije uticao ni nalaz balističara koji je utvrdio da su na licu mesta pronađeni i tragovi krvi koji ne pripadaju Dadi Vujasinović. Obrt je usledio 2008. godine nakon nalaza balističara Vladimira Kostića u kojem se ističe da je iz puške pucano dva puta, čime se praktično isključuje mogućnost samoubistva. Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak. Uzgred, za dokazni materijal iz istrage smrti dugo se verovalo da je uništen u NATO bombardovanju. Tek je nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistva novinara dokazni materijal pronađen i poslat na veštačenje u Holandiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend