29. jun 2022.

Ekipa Bugarske nacionalne televizije dala izjave tužilaštvu o napadu u blizini Bosilegrada

Novinari Bugarske nacionalne televizije koji su napadnuti u blizini rudnika „Podvirovi“ dok su snimali istraživačku emisiju o zagađenju prirodne sredine dali su izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu. Narednih dana izjavu bi trebalo daju i ekološki aktivisti koji su napadnuti zajedno sa novinarima, kaže za UNS Ivan Nikolov, predsednik Kulturno informativnog centra u Bosilegradu. Napadači bi takođe trebalo da budu saslušani u narednom periodu, nakon čega će Osnovno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu odlučiti da li će podići optužnicu.

Ivan Nikolov je rekao da će epizoda emisije „Tragovi ostaju“ sa pričom o ekološkom zagađenju na srpsko-bugarskoj granici, koja će sadržati i kadrove napada radnika rudnika „Podvirovi“ na bugarske novinare i ekološke aktiviste biti emitovana 10. jula na Bugarskoj nacionalnoj televiiziji.

Kako svedoče snimci, novinara i producenta emisije „Tragovi ostaju“ Bogdana Lazarova, snimatelje Dimitara Slavova i Nikolaja Andreeva i tehničara Roberta Vacova napala je kamenicama grupa radnika na čelu sa direktorom „Bosil-metala” Miodragom Vukajlovićem kraj rudnika „Podvirovi” blizu Bosilegrada. Ekipa Bugarske nacionalne televizije je prethodno pokušala da snimi segmente ove emisije sa istraživačkim pričama.

„Mislim da su i napad i svi nemili događaji koji su prethodili motivisani ekološkim interesima, jer britanska kompanija Mineko već neko vreme radi na ivici zakona,“ kaže Nikolov.

Ekipa Bugarske nacionalne televizije je prijavila incident policiji u Bosilegradu, a zatim je došao i Generalni konzul Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev, koji je za N1 rekao da će lično u potpunosti ispratiti kako će u ovom slučaju reagovati pravni sistem Srbije.

Kako kaže predsednik Kulturno informativnog centra, novinarska ekipa je prethodno dobila dozvolu srpskog Ministarstva kulture i informisanja, akreditaciju i sva neophodna dokumenta. Rađen je prilog o zagađenosti životne sredne i izlivanju otpadnih voda u tokove reka, koji idu i na srpsku i na bugarsku stranu.


A. N. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend