24. jun 2021.

Fondacija Kluni ponovo kontaktirala uzbunjivača iz „Krušika“

Fondacija “Kluni” i dalje prati dešavanja o slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika “Krušika” koji je prošao golgotu jer je medijima dostavljao informacije o prodaji oružja po privilegovanim cenama firmama bliskim SNS. Kako za Nova.rs kaže Vladimir Gajić, advokat Obradovića, fondacija čuvenog holivudskog glumca poslednji put kontaktirala ga je pre dva dana.

Aleksandar Obradović (foto: privatna arhiva)

“Oni se interesuju šta se događa. Apdejtuju informacije, proveravaju da li ima nešto novo, u odnosno na ono što je bilo prethodni put, a novo nema ništa. Ništa se ne dešava od 14. oktobra”, navodi Gajić za naš portal.

On kaže da Fondacija “Kluni” ne učestvuje zvanično u slučaju kada su u toku istražni postupci.

“Međutim, ako dođe do optuženja, odeljenje te fondacije ‘Trajalvoč’ prati suđenje lica kojima se krše ljudska prava”, dodaje advokat Obradovića.

Gajić je ranije izjavio da je do kontakta sa Fondacijom „Kluni“ došlo tako što je dobio mejl od jedne od osoba iz te fondacije. Ona mu je rekla da su upoznati sa onim šta se piše o ovom slučaju i da su zainteresovani da ga prate. Navela je da misle da Obradović spada u slučajeve koji oni prate u svetu, a u kojima je došlo da kršenja ljudskih prava.

I portparol te fondacije potvrdio je za N1 da su upoznati sa slučajem Aleksandra Obradovića i da bi mogli u budućnosti da posmatraju suđenje ukoliko optužbe protiv njega ostanu na snazi.

Od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradović prošlo je gotovo dve godine, a protiv njega još nije podignuta optužnica. Sa druge strane, on je suspendovan na poslu i mesečno prima platu od svega 18.000 dinara.

Podsećamo, Obradović je uhapšen nakon što je međunarodni portal Arsm voč objavio informaciju da je otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića – Branko Stefanović, umešan u trgovinu oružjem. On je u pritvoru proveo gotovo mesec dana.

Da je Obradović uhapšen nije se znalo duže od 20 dana, a za njegovo hapšenje javnost je saznala kada je NIN objavio tu informaciju.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Obradovića sumnjiči da je od 2014. godine do dana pokretanja postupka, “radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti” o poslovanju Krušika “u nameri da ih preda nepozvanom licu“, preneo je Insajder. Tužilaštvo je navelo da je Obradović te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu.

Obradović je kasnije izjavio da niko ne može da demantuje da su četiri privatna preduzeća imala povlašćen položaj prilikom kupovine municije iz Krušika.

“Dva preduzeća kontroliše Slobodan Tešić. Tu je i firma GIM, za koju je kao posrednik u Krušik dolazio Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića, a četvrto preduzeće je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i njega vodi čovek iz Srbije”, rekao je Obradović.

On je naveo i da nije tačno da je odao tajne.

“Lažu da sam odavao vojne tajne. U Krušiku nema vojnih tajni, ta oznaka je skinuta. A da sam hteo da nekome dan neke podatke, mogao sam, jer u Krušiku te informacije i nisu baš zaštićene”, rekao je Obradović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend