17. dec 2019.

Godinu dana od paljenja kuće novinaru u Grockoj: Pretnje tužiocu, neispitani navodi koje je otkrio novinar Jovanović (VIDEO)

Na suđenju godinu dana od paljenja kuće novinaru portala Žig info iz Grocke Milanu Jovanoviću situacija je ista: optuženi nalogodavac, bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, nastavio je da pokazuje svoju bahatost – vređao je Jovanovića i pretio tužiocu. S druge strane, sve ono što su novinari portala Žig info pisali o malverzacijama u toj opštini, a zbog čega je Jovanoviću i zapaljena kuća, ostalo je za sada samo na papiru.

U istom danu održan je i protest novinara koji je organizovao NUNS povodom godišnjice od paljenja kuće Jovanoviću i nastavljeno je suđenje optuženima za to delo.

Na protestu je poslata poruka da „bez bezbednih novinara i slobodnih medija nema ni slobodnih građana“, a na suđenju je Simonović vređao Jovanovića i pretio tužiocu.

Svoju čast i poštenje, Simonović dokazuje tvrdnjom da za njega i Srpsku naprednu stranku „iz godine u godinu glasa sve više građana“.

„Tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac“, dodao je on.

Govoreći o navodima optužnice da je Vladimir Mihailović, policajac iz Grocke, po nalogu Simonovića unajmio ljude i organizovao paljenje kuće novinaru Jovanoviću, bivši predsednik opštine Grocka kaže da nije tražio paljenje kuće, već da se Mihailović sam ponudio da „porazgovara sa novinarima iz Žig infa“ koji loše pišu o opštini.

Kako je rekao, u Mihailovića nije imao toliko poverenje da bi to od njega tražio, a da, s druge strane, nije  ni imao razloga da preti Jovanoviću.

Mihailović je, s druge strane, iznoseći svoju odbranu, potpuno promenio raniji iskaz. Sada tvrdi da mu Simonović nije tražio da zapali kuću novinara, već da je on sam hteo da mu „učini da bi Jovanovića zaplašio“.

Kaže da su mu visoki zvaničnici MUP-a, čija imena nije hteo da otkrije, nudili šest meseci kućnog pritvora i povratak u policijsku službu ukoliko okrivi Simonovića. Sada je, međutim, kako kaže, uvideo da od tog dogovora nema ništa i da je to razlog sto je rešio da otkrije pravu istinu.

Prava istina jeste ta da je novinar Milan Jovanovic o Simonoviću i zloupotrebi sredstava u Opštini Grocka objavio seriju tekstova na portalu Žig info. Pritisci su počeli tako što mu je u kući isključena voda, pa je isključen s kanalizacione mreže, i na kraju mu je zapaljena kuca. On i njegova supruga uspeli su da pobegnu kroz prozor.

„Ono što smo mi objavljivali i pisali, to je moglo da se spreči tako da su na te naše tekstove reagovali ostali mediji, ostale kuće da su reagovale. Onda da je reagovala policija, da je reagovao javni tužilac, da je reagovao na to. Pazite, ako je to tačno što sam ja pisao, znači da tu ima elemenata krivičnog dela. Da neko pljačka ovu zemlju. Ako nije tačno, zašto vi gospodo niste mene tužili, zato što ja objavljujem laž ili za klevetu da me tužite”, rekao je Jovanović.

Nelegalna gradnja u opštini Grocka, krađa novih železničkih pragova u vreme kada je Dragoljub Simonović bio direktor „Železnica“, krađa električne energije – samo neke su od tema kojima su se bavili novinari portal Žig info.

Na pitanja Insajdera da li su pokrenuti postupci o eventualnim zloupotrebama u opštini Grocka u Višem javnom tužilaštvu odgovaraju da su u toku provere.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzima mere u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i u ovom trenutku, obzirom na fazu postupanja i radnje koje preduzimamo, ne možemo da iznosimo više detalja”

Nije jasno od kada traju sve te provere jer su novinari portala Žig info godinama izveštavali o zloupotrebama opštine Grocka.

Dragoljub Simonović je u pritvoru proveo 40 dana. Ispostavilo se, prema pisanju portala Žig info, da je Simonović, dok je bio u pritvoru, potpisivao ugovore. Ova dokumenta, vredna oko 100 hiljada evra, prema pisanju portala Žig info, imaju veze sa ćerkom ministra prosvete Mladena Šarčevića. Naime, firma „Ruđer prevoz d.o.o“, prema istraživanju imovine političara koju je KRIK uradio 2016. godine, vodila se na Stanislavu Šarčević.

Sudeći prema odgovorima nadležnih institucija, zloupotrebe u opštini Grocka dok je na čelu bio Simonović, neće ni biti ispitane u dogledno vreme. Tekstovi o tome bili su razlog za paljenje kuće novinaru Jovanoviću. Simonović, iako je uhapšen i optužen nije smenjen, sam je podneo ostavku ali i dalje je ostao clan SNS. U pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime „besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend