08. apr 2023.

Godišnjica smrti Dade Vujasinović, pomaka u istrazi nema ni posle 29 godina

Novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović umrla je na današnji dan pre 29 godina, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je pre sedam godina veštačenjem došao do zaključka da uzrok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj. I od tada - ništa.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je u petak, uoči 29. godišnjice smrti novinarke, da misli da tužilaštvo drži taj slučaj otvorenim, ali da nema proaktivnosti.

Matić je rekao da ni Komisija za istraživanje ubistava novinara nema novih saznanjakoja bi pomogla napretku u rešavanju slučaja smrti Vujasinović.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva pre 29 godina u svom stanu na Novom Beogradu. Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje, zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.

Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je veštačenjem došao do zaključka da urok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.

Porodica je vremenom prestala da veruje da će Komisija za istraživanje ubistava novinara rešiti ovaj slučaj.

Dadin otac, Radislav Vujasinović, koji je preminuo, rekao je ranije za BIRN da nije bilo realno očekivati da će se slučaj rešiti nakon izveštaja veštačenja iz Haga. Dokumentacija u vezi sa smrću novinarke je pre sedam godina dostavljena Institutu u Hagu na predlog Komisije za ispitivanje ubistava novinara, radi superveštačenja dotadašnjih suprotstavljenih nalaza.

„U izveštaju je jasno napisano, što je ovde i zvanično bilo poznato, da su ključni dokazi uništeni (odeća), a neki su sakrivani. Ako je neko očekivao da će Hag ‘čarobnim štapićem’ dati rešenje, prevario se. Ovo je bilo samo pravo kupovanje vremena da ono i dalje čini svoje na putu ka zaboravu“, naveo je tada Dadin otac.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je ranije da je njen tragični kraj ožiljak na telu srpskog društva, a da je to ubistvo neizbrisiv žig koji svedoči o „zločinačkom karakteru naše države tokom devedesetih godina prošlog veka“ ali i izostanku pravde nakon promena 2000. godine.

Vujasinović je izveštavala sa ratišta i pisala o korupciji i organizovanom kriminalu. Pronađena je mrtva 8. aprila 1994. godine. Imala je 30 godina.

Kako je govorila Dada Vujasinović

Kako je govorila novinarka Dada Vujasinović moglo se čuti i u predstavi „O s(a)vesti“, koju je režirala i u kojoj je igrala njena drugarica iz detinjstva.

„Retko ima prilika da ljudi čuju šta je Dada Vujasinović pisala i kakva je bila kao osoba, a to je jako važno. Njena smrt se obeležava tako što oni pričaju o tome da njena smrt nije razjašnjena i prave od Dade žrtvu, a ona nije žrtva, ona je heroina, junakinja“, smatra autorka predstave Sanja Krsmanović Tasić.

A Dadina sestra, Aleksandra Vujasinović, veruje da njena sestra nije ubijena zbog onog što je pisala, već onoga što nije i što je bilo cenzurisano.

U poslednjoj rečenici teksta „Prve dve ratne godine“ koji je objavljen 1992. godine, Dada Vujasinović je napisala – „Mene, hvala Bogu, neće moći da lažu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend