10. maj 2017.

Hakovan sajt Vremena, osvanule pohvale Mići Megatrendu

Nekoliko tekstova na sajtu nedeljnika Vreme je hakovano, a umesto njih su se "na lošem engleskom" pojavili pohvalni tekstovi o Mići Jovanoviću, rektoru privatnog univerziteta Džon Nezbit (bivši Megatrend). Ko je to uradio i zašto, iz redakcije Vremena još uvek ne znaju. Slučaj su prijavili Tužilaštvu.

Foto izvor: Unsplash/ Glenn Carstens-Peters;  Fotomontaža: Cenzolovka

Foto izvor: Unsplash/ Glenn Carstens-Peters; Fotomontaža: Cenzolovka

Odgovorni urednik Vremena Filip Švarm za Cenzolovku kaže da su pre par dana primetili da je pet tekstova na sajtu, potpuno raznorodnih tematika, hakovano. Moguće je, kaže Švarm, da ih ima još.

„Kada kliknete na neki od tih tekstova, izađu tekstovi na engleskom, i to lošem engleskom. To su afirmativni tekstovi o Mići Jovanoviću, o njegovim knjigama, akademskim uspesima i slično, ispod kojih je ostavljen potpis novinara. Prijavili smo to Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, oni sada postupaju po tome“, navodi Švarm.

On dodaje da ne zna ko stoji iza toga, niti koji bi mogući motiv mogao da bude.

„Ne mogu da spekulišem o motivima, zašto i kako se to dogodilo. Činjenica je da su to afirmativni tekstovi o Jovanoviću, a ko je to stavio na sajt neka publika zaključi sama, a nadam se da će i policija to da otkrije“, kaže on.

Ovakve tekstove na engleskom su, kaže, našli i na sajtu Večernjih novosti, koji je očito takođe hakovan.

Redakcija Vremena je danas na Fejsbuku objavila detalj iz autorskog teksta novinarke Jovane Gligorijević u kome se navodi da „nema nijednog pouzdanog dokaza da Jovanović ima direktne veze sa ovim“.

„Ipak, znajući mu reputaciju, možemo da pretpostavimo da mu ovo nekako ide u korist. Teorijski tamo negde u svetu mogao bi da se pohvali kako ‘ugledan beogradski nedeljnik’ izveštava o njegovim naučno-menadžersko-publicističkim poduhvatima“, navodi se u tekstu.

Detaljnije o ovome zainteresovani mogu čitati u sutrašnjem broju Vremena.

1 komentar za: “Hakovan sajt Vremena, osvanule pohvale Mići Megatrendu

  1. Fikret

    Zakrpite sajt, jako je zastareo i nije prilagođen telefonima

    11. мај 2017. at 08:41

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend