31. maj 2024.

„Juče je to bio Vuk, možda ćeš sutra to biti ti“: Napad Lađevića na novinara Cvijića uzdrmao javnost

Glavni urednik Vremena Filip Švarm, povodom napada direktora Srpskog telegrafa Milana Lađevića na istraživačkog novinara Vuka Cvijića, kaže da smo došli u društvo "u kojem je dan postao noć, gde je napadač žrtva", aludirajući na izjavu Lađevića da je on bio napadnut.

N1

Ističe da je to „ta kultura nasilja koja ovde traje jako dugo“, kao i da se ta „spirala nasilja samo ubrzava“.

Ukazije da „zaposlenici tabloida“, za koje kaže da ne može da ih nazove novinarima, imaju uverenje da su iznad zakona, „da mogu da prebiju ljude“.

Takođe, upozorio je da je Vuk Cvijić pao desetak centimetara dalje, udario bi u betonski stubić.

„Nažalost, juče je bio Vuk, možda ćeš ti sutra biti. Oni kažu – ‘možemo vam razbiti zube i ništa nam neće biti’.

Cvijić je naveo da je još juče bio na VMA, gde mu je konstatovano nagnječenje mekih tkiva vilice, kao i da treba da obavi još neke preglede.

Ispričao je da je prolazio ulicom, da je tu bio kafić na ulicu u kojem je sedeo neko kome se javio, dodajući da Lađevića nije prepoznao, a on je odmah počeo da ga vređa. To se završilo tako što ga je Lađević udario pesnicom u bradu.

Navodi da i dalje nema informaciju da li je neka kamera u blizini radila, izrazivši nadu da „neće biti kao u nekim drugim slučajevima da kamere zakažu“.

Kazao je i da je za njega bilo iznenađenje da će ga Lađević fizički napasti.

Švarm ističe da je to „jedna podla igra, ne odnosi se samo na Vuka, to se odnosi na sve nas“.

„Ako Vuk, koji je etablirani novinar, može od žrtve da postane napadač, mladi novinari se s pravom pitaju – ‘a šta će s nama biti’. Zato ovaj slučaj mora da bude procesuiran. Moramo dobiti epilog… Jer ako ovo prođe, onda ti tabloidi mogu da budu i sudije, i tužioci, i policajci… Postojaće samo jedna istina, to će biti njihova. Postojaće samo jedna verzija, opet njihova“, ukazuje Švarm.

Ističe da je Lađević trebalo da bude priveden, bar na informativni razgovor, podsećajući da je policija došla tek nakon trećeg poziva.

„Ovde postoje dve jasne stvari: postoje oni koji mogu sve (koji su bliski režimu), i oni koji ne mogu ništa (jer nisu bliski režimu)“, ocenio je.

Na pitanje da li će režim zaštititi Lađevića, kaže da ne želi uopšte o tome da razmišlja, „mi ne smemo dopustiti da ga zaštite“.

„Moramo da se borimo za normalnost, pa ćemo se boriti i za Vuka“, ističe i dodaje da „niko od nas ne želi da bude vest, ne smemo da dozvolimo da to ostane neprocesuirano, jer svi možemo biti žrtve“.

Vuk Cvijić je naveo da nije ni u kakvom kontaktu sa Lađevićem, da su kratko davno radili u Blicu, da je pisao o generalu Slobodanu Mališiću i njegovim kontaktima, od kojih je jedan i direktor Srpskog telegrafa.

„Meni je ovo motiv da nastavim da radim kao do sada, još čvršće i odlučnije, nikako ne može ovo da me pokoleba“, istakao je i dodao da „spirala nasilja može vrlo lako da se prenese i može svakom od nas da se desi“.

Švarm je podsetio da „u ovoj zemlji imamo jednu partiju na vlasti, jednog čoveka koja odlučuje o svemu, ta partija ima najmoćniji organ – tabloidi – njihov zadatak je da grade kult Vučića i demonizuju sve ostale, stepen nasilja raste“.

Dodao je da svakodnevna ispoljena agresija nije fizička, „ali ona stalno podiže tenziju, isključuje dijalog i toleranciju“.

„Kad imate tu nagoveštenu neizrečenu pretnju, onda ljudi koji rade u toj PR mašini moći imaju potrebu da se dokazuju, pa se to preliva i u društvo. Ovde se stvorila kultura nasilja, a nju održava ovaj režim“, smatra Švarm.

Dodaje da mi sad nemamo ratove u okruženju, „ali imamo jedno stalno držanje Srbije u stanju neobjavljenog građanskog rata, tenzija i stanju ekspres lonca koji nema nijedan drugi ventil“.

Na pitanje da li se brine za svoju bezbednost, Vuk Cvijić je kazao da se brine za bezbednost „svih nas i moju najbližu okolinu koji nemaju veze s mojim poslom“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend