07. mar 2024.

Ko je novinarka Verica Marinčić iz Inđije, koja je fizički napadnuta u prostorijama opštine Inđija?

Novinarka portala IN Medija Verica Marinčić fizički je napadnuta u ponedeljak u prostorijama opštine Inđija, gde je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice.

Verica Marinčić (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Šef kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević, nakon što su pojedini građani želeli da prisustvuju sastanku predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka i predstavnika saveta mesnih zajednica Čortanovci i Beška, nije dozvolio Verici Marinčić da prisustvuje, a nakon toga za ruku ju je uhvatio čovek iz obezbeđenja, i izgurao van.

Mučno je bilo gledati starijeg čoveka, koji se žali na bruh, kako se ponaša prema jednoj ženi, gurajući je kao da je džak krompira ili luka, a ne živo biće.

I to nije prvi put da trpi pritiske vlasti. Oni koji Vericu ne poznaju, ne znaju kroz šta je sve ona godinama prolazila.

Međutim, svi oni koji Vericu poznaju, znaju kakav je ona borac, i kroz šta je sve godinama prolazila – od praćenja, pretnji, uvreda, do nepozivanja na događaje u opštini Inđija, što je praksa vladajuće partije u mnogim gradovima Srbije.

“Napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes građana”, “Funkcioneri moraju da znaju da je diskriminacija novinara zakonom zabranjena”, “UNS traži kažnjavanje napadača na novinarku Vericu Marinčić u Inđiji”, samo su neki od naslova u medijima.

Diskriminacija, vređanje, šikaniranje, ono je sa čime Verica godinama živi. Mora. Kako drugačije. To je sudbina svih novinara na lokalu.

Zbog teškog položaja medija, Verica Marinčić godinama je radila na kiosku.

Kaže da „od novinarstva nema zarade, ali je dužnost svakog novinara da piše u interesu javnosti, ma koliko to bilo teško i zahtevno“.

“Mislim da mogu da promenim nešto u gradu u kome živim. Da promenim navike i postanemo normalno društvo, da svako pitanje ima odgovor, jer vlast je pobrkala lončiće – nismo mi tu zbog njih, već su oni tu zbog nas. Oni su javne ličnosti i podložni su kritici”, govorila je Verica ranije.

Verica Marinčić samo želi da radi svoj posao

Godinama je pokušavala da se nađe na mejling listi opštine Inđija kako bi mogla da prati događaje, ali bez uspeha.

Pisala je i resornom ministarstvu, ali su joj vrata ostala zatvorena. Oni je ignorišu i smatraju da ona nije novinarka. Pitanje je ko im daje pravo da odlučuju ko jeste, a ko nije novinar?

Verica je rođena 21. januara 1976. godine u Novom Sadu. Školovanje je završila u Inđiji, gde sada živi i radi.

Sa novinarstvom se susrela još davne 2000. godine, kada se zaposlila u Javnom preduzeću za informisanje RTV Inđija. U televiziju “Sveti Đorđe” prelazi 2006. godine, a 2015. počinje da radi u televiziji “Sremska”.

Bila je i dopisnik RTV Vojvodina. Zatim je radila za lokalne portale, a od 2020. godine osniva svoj portal “In medija”.

Živi u Inđiji sa bratom i ocem. Ima psa kog je udomila i koji se zove Srećko.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend