31. mar 2019.

Komitet za zaštitu novinara pozvao srpske vlasti da osiguraju bezbednost novinara N1

Zbog pretnji televiziji N1 oglasio se Komitet za zaštitu novinara. “Jako smo zabrinuti zbog pretnji televiziji N1 i njenim novinarima", navodi za Glas Amerike programska koordinarka Komiteta za zaštitu novinara Gulnoza Said.

Komitet za zaštitu novinara, nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, pozvala je srpske vlasti da preduzmu neophodne mere da obezbede bezbednost i sigurnost reportera i osoblja ove stanice. Gulnoza Said podseća da bi novinari trebalo da obavljaju svoj posao bez straha, pritisaka i zastrašivanja.

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnjuArlem Dezir osudio je pretnje novinarima Televizije N1 i naveo da je u pismu predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić izrazio zabrinutost zbog pretnji i pritisaka na TV.

„U više situacija je proteklih dana prećeno programskom direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću i drugim novinarima, koji su nazivani stranim plaćenicima, anti-Srbima, izdajicama i medijskom filijalom američke Centralne obaveštajne agencije“, saopštio je Dezir.

Zbog pretnji N1 oglasio se i Fridom haus. “Alarmantno je videti da je sve više verbalnih pretnji i zastrašivanja novinara u Srbiji, a atmosfera koju vlada kreira je sve opasnija“, saopštila je za Glas Amerike Želike Čaki, direktorka istraživanja Fridom Hausa za Evropu i Evroaziju.

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara osudile su napade na slobodu govora u Srbiji i pozvale vlasti da prestanu sa etiketiranjem medija.

Vlasnik televizije N1, Adria njuz iz Luksemburga, uputio je pisma na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije u kojem je zatražio zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije. Novinarima N1 preti se fizičkim nasiljem, obeležavaju se kao „izdajnici“ i „strani plaćenici“. Uvek je neizvesno šta nakon ovakvih pretnji može da usledi, upozorava se u pismu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend