07. mar 2023.

Kulačin: Marko i ja smo odbili policijsku zaštitu, ne verujemo policiji

Nenadu Kulačinu i Marku Vidojkoviću, autorima podkasta „Dobar, loš, zao“ bila je ponuđena policijska zaštita u vreme kada je ministar unutrašnjih poslova bio Aleksandar Vulin, ali su oni to odbili jer nemaju poverenja u policiju, rekao je Kulačin u emisiji „Iza vesti“. On je dodao da se plaši da će ishod razgovora Verana Matića sa premijerkom Anom Brnabić biti da se takva zaštita ponovo ponudi, što će oni ponovo odbiti, čime će država sa sebe skinuti odgovornost za nečinjenje u svim slučajevima mnogobrojnih pretnji smrću koje autori podkasta dobijaju.

„To su direktne pretnje smrću, niko ništa tim povodom nije uradio. Jednom je Veran Matić uspeo da zakaže sastanak Radne grupe za bezbednost novinara i tu nam je ponuđena policijska zaštita. Odbili smo to kao opareni, jer nemamo poverenje u policiju. To smatramo kontrolom. Neću da me policija štiti, hoću da država radi ono što treba“, rekao je Kulačin u „Iza vesti“.

Dodaje da je nekoliko dana pre nego što je ponuđena policijska zaštita, tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin u jutarnjem programu na Pinku rekao da bi, da se on pita, ovu dvojicu poslao u zatvor, pa da ih tamo okupaju i ošišaju.

„I tom ministru policije da staviš svoj život u ruke? Ne hvala“, istakao je Kulačin.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i predsednik vladine Radne grupe za bezbednost novinara najavio je mogućnost da o bezbednosti autora podkasta „Dobar, loš, zao“ razgovara i s premijerkom Anom Brnabić.

Sagovornik N1 kaže da se plaši da će ishod tog sastanka biti da im se ponovo ponudi pokicijska zaštita, što će oni ponovo odbiti i „oni će reći evo mi smo sve uradili, oni neće“.

„Ne verujem da Brnabić može bilo koga da zaštiti. Da je pravde da mi vidimo ono što su novinari videli u Njujorku kada je on počeo da viče na Gordanu Uzelac zbog pogrešno postavljenog pitanja, to bi sva novinarska udruženja… Tresao se hol u Ujedinjenim nacijama. Oni nisu sposobni ni svoje ljude da zaštite“, ispričao je Kulačin.

Zašto pretnje počinju 2019?

Podkast „Dobar, loš, zao“ postoji više godina, ali su pretnje postale učestale od 2019. Kulačin otkriva zašto je to tako, i napominje da tu priču nikada nije ispričao javno.

„Jednom mi je u Šapcu prišao jedan čovek u bašti i rekao mi je, neću da otkrivam ni ko ni kako, da Marko i ja ne predstavljamo problem državi dok ne budemo narasli na 100 hiljada pregleda na Jutjubu kada se nekome upali lampica. Taj kome se upali lampica je rekao – kada pređu 100 hiljada oni će biti naša briga. To se desilo malo kasnije jer smo prelaskom sa Tv Šabac na nova.rs imali gledanost oko 500 hiljada ljudi i tad je to krenulo“, ispričao je Kulačin.

Dodaje da se slaže s Vidojkovićem da su u pitanju organizovane kampanje koje dolaze od države.

„Najjednostavniji primer je kada se desila neka od tih kampanja, svi tabloidi objave istovetan tekst, bez da su pomerili zarez. Ovde se objavi jedan te isti tekst i onda se uveče na Pinku, Prvoj, B92 to čita. Očigledno je da je to kampanja. Poruke koje se šalju na društvenim mrežama su sa crvenom niti koja prožima te poruke, da smo ‚Šolakove pudlice‘ i ‚Đilasovi omiljeni zabavljači‘“, ocenio je Kulačin.

„Ja ne mogu da verujem da iza svega ovoga i ovih pretnji, ne znam kako to funkcioniše, da li Vučić kaže koordinatorima radite to, ali ovo ne bi bilo bez Vučića. Ovo nije normalno da se dešava u 21. veku“, dodao je sagovornik Danice Vučinić.

Kaže da će Vidojković ostati na lokaciji na kojoj se nalazi dok se ova vlast ne promeni.

„Ova zemlja ne može da bude normalna i mi ne možemo da radimo normalno dok se ova vlast ne promeni“, istakao je gost „Iza vesti“.

„Među ukućanima strah“

Pisac i novinar Marko Vidojković premešten je na bezbednu lokaciju van Srbije, posle reakcije međunarodnog PEN zbog ugrožene bezbednosti i brojnih pretnji smrću koje autori podkasta „Dobar, loš, zao“ dobijaju, a na koje država ne reaguje.

Relokacija je bila ponuđena i Kulačinu, ali je on odbio iz ličnih razloga. Za N1 kaže da je umoran i da mu sva ova medijska pažnja ne prija. Ističe da mu Vidojković u telefonskim razgovorima govori da pogleda ispod automobila kada negde ide, ali da on ne želi da živi u takvoj vrsti straha.

„Vidim da je kod ukućana taj strah prisutan. Moja supruga je isto novinarka i njoj to jako teško pada. Kaže ‚ja sam samo željna mirnog života‘, a to na žalost sa mnom nije dobila. Malo se osećam normalnije kada znam da postoje neke organizacije koje su spremne da pomognu. Malo sam umoran ali neću odustati“, rekao je Kulačin u emisiji Iza vesti.

Autori podkasta su podneli više od 30 prijava zbog pretnji smrću, a samo dve su procesuirane. S druge strane, Kulačin kaže da je Ambasada Švedske reagovala na prvo pismo koje joj je poslato, i za manje od 24 sata ugovorila sastanak s njim i Vidojkovićem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend