11. jan 2019.

Ministar policije na pitanja Insajdera potvrdio hapšenje obijača stana novinara iz Grocke, ali nije želeo da govori o motivima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera na konferenciji za novinare, rekao da su osobe koje su upale u stan novinara Milana Jovanovića iz Grocke uhapšene i priznale krivicu, ali nije govorio o motivima ovog dela.

Milan Jovanović (foto: lična arhiva)

Na pitanje o istragama o napadima na novinara Milana Jovanovića iz Grocke, Stefanović je rekao da istraga i dalje traje, i da, kako je rekao, državni organi nisu stali.

„Posvećeni smo ovom slučaju, uspeli smo da otkrijemo i osobe koji su mu upale u stan, uhapšeni su, i oni su priznali izvršenje tog krivičnog dela“, izjavio je ministar.

On je dodao i da ne može da da više detalja o istrazi, da za sada postoje sumnje i indicije, ali da „moramo da budemo u potpunosti sigurni da bismo imali materijalne dokaze.

Jovanović, kome je prvo zapaljena kuća, a kasnije pokušano obijanje stana u koji se preselio je nedavno izjavio da ne zna dokle je stigla istraga u vezi sa napadima na njega, a da ga je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u drugom slučaju posredi bio pokušaj pljačke stana, „ostavila bez teksta“.

„Ovakvom relativizacijom zločina i napada, na sve nas je nacrtana meta. Gde god vidite novinara da drži mikrofon ili nešto piše, slobodno udrite po njemu. To je poruka predsednika“, ocenio je Jovanović nedavno.

Novinaru Milanu Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra zapaljena kuća nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. Osim kuće od 200 kvadrata i garaže, u požaru je izgoreo i automobil.

Tokom noći čula se i pucnjava u nekoliko navrata, a ispred kuće nađena je jedna čaura. Kako se pretpostavljalo, napadači su na taj način pokušali da Jovanovića i njegovu suprugu spreče da izađu iz kuće.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara, policija je uhapsila tri osobe. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da su privedeni nalogodavac i još dve osobe za koje se sumnja da su izvršile krivično delo.

Bojana Cvetković Šijacki, osumnjičena za pomaganje u podmetanju požara u njegovoj kući, priznala je krivicu. Ona je zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, nakon čega je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Međutim, 30. decembra 2018. je došlo do novog napada na Jovanovića. Njemu su, naime, nepoznati napadači provalili u stan, koji je iznajmio na Banovom brdu. Kako je Jovanović rekao za N1, on i supruga su legli u drugu sobu, u stanu je bilo mračno, kada su čuli da neko provaljuje balkonska vrata.

On je skočio i, kako je rekao, uzviknuo supruzi da mu doda pištolj. To je, prema njegovim rečima, očigledno uplašilo napadače, koji su potom pobegli.

Uprkos poslednjim napadima i pretnjama kojima je ranije bio izložen, Jovanoviću policija do incidenta s upadom u stan nije bila obezbeđena policijska zaštita.

Zloupotrebe novca građana na projektu gasifikacije Opštine Grocka, nelegalna gradnja, zloupotrebe na tenderima – samo su neke od tema kojima se bavio novinar portala Žig Info iz Grocke. On je godinama policiji prijavljivao pretnje i napade, ali nadležne institucije nisu adekvatno reagovale. Umesto odgovora, predstavnici institucija svojim izjavama umanjuju značaj paljenja kuće novinaru i kasnijem upadu u stan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend