20. nov 2019.

Miodrag Sovilj: Novinarska meta

„Miodrag Sovilj se napio!“

Do ovog neverovatnog otkrića koje zavređuje Pulicera došao je istraživački tim informativne redakcije Pinka. Doduše, malo su promašili izvor jer su naveli da su fotografije novinara N1 preuzete sa Instagrama, a u stvari su sa upokojene društvene mreže Majn spejs i stare su desetak godina.

Ipak, to ne umanjuje ekskluzivnost vesti da se mladić od dvadesetak godina – napio. Jer, ko to pobogu radi, ko danas pije?

Kada nemaju šta da vam „izvuku“, jer nemate putera na glavi niti mrlju u životu i karijeri, onda će pokušati da vas diskredituju tako što će pronaći neku vašu fotografiju na kojoj ste, zamislite, popili koju više.

A Sovilj je glavna meta prorežimskih medija u proteklih nekoliko dana jer je ni manje ni više – optužen da je prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, radeći svoj posao odnosno postavljajući mu novinarsko pitanje.

I to vezano za aferu Krušik, koja opasno drma aktuelnu vlast. Opasna zamena teza prouzrokovala je nove napade na novinare N1 ali i dodatno pogoršala ionako katastrofalno stanje u medijima, stvarajući nove pritiske na nezavisne novinare i medije.

Miodrag Sovilj je rođen 20. oktobra 1986. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je novinarstvo na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Karijeru je započeo 2009. na novosadskom Radiju 021 kao novinar informativne redakcije, na kom je kasnije radio i kao urednik informativnog programa i internet portala 021.rs.

Zbog stava da vest nije ono što se servira, već ono što pokušava da se sakrije, istraživačko novinarstvo postaje sfera u kojoj se najviše pronalazi.

Dobitnik je Godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine za 2013. godinu, i alumnista Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2012. godine.

Deo redakcije N1 postao je 2014. godine. Prvi je izveštavao o samim počecima izbegličke krize kada se nisu ni nazirale njene razmere. Migrantsku krizu je pratio i u njenom jeku pa je zajedno sa izbeglicama gutao i suzavac na graničnom prelazu Horgoš.

Rad na N1 doživljava kao privilegiju, u vreme kad je sloboda javne reči svedena na nekolicinu incidentnih autora i jednu „celu“ televiziju, onu na kojoj radi.

Veruje da ga, onda kada ovo vreme bude predmet izučavanja u udžbenicima novinarstva, neće biti sramota da kaže gde je i šta je radio.

Iako ga tabloidi i prorežimske televizije, pa i pojedini predstavnici vlasti, „razvlače“ već danima, kaže da mu je najvažnije to što mirno spava jer časno i pošteno radi svoj posao. Što namerava i ubuduće, ne prezajući da i dalje postavlja neugodna pitanja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend