18. okt 2022.

Nakon emisije Insajdera kladionicama Dejana Nikolića Kantara oduzeta dozvola za rad

Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija donela je Rešenje o oduzimanju odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću firmi „Colosseum Game“ koja je do skoro bila u vlasništvu lokalnog moćnika iz Vranja, Dejana Nikolića Kantara. To je urađeno nakon što je u emisiji Insajder televizije „Pravda na kantaru“ objavljeno da je Kantar uprkos presudama za nelegalno klađenje imao dozvolu države da se tim poslom bavi.

Kako je otkrio Insajder u prvom delu emisije „Pravda na kantaru“ koja je emitovana u julu ove godine, Dejan Nikolić Kantar osuđivan je zbog nelegalnog organizovanja igara na sreću. U pitanju je bila presuda Osnovnog suda u Trsteniku.

Prema zakonu, svako ko želi da organizuje igre na sreću mora imati dozvolu, odnosno saglasnost države. Kako zakon nedovoljno jasno opisuje za koja dela i privredne prestupe se dozvola oduzima, a kako je Kantar ranije osuđivan, novinari Insajdera pitali su Upravu za igre na sreću kako on onda može biti vlasnik firme koja se bavi klađenjem.

Tada smo iz odgovora Uprave saznali da ona nije bila obaveštena da je Dejan Nikolić Kantar osuđivan ranije jer je o tome imao obavezu da je obavesti upravo on. Međutim, nakon naših pitanja, Uprava je pokrenula kontrolu i zatražila podatke od Osnovnog suda u Trsteniku.

Sada u odgovoru Insajderu, Uprava navodi da je po prijemu presude, 4. avgusta donela Zaključak o pokretanju postupka oduzimanja odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću.

Nakon zaključka, usledilo je i rešenje.

„Kao epilog u predmetnom postupku, na osnovu utvrđenih svih relevantnih činjenica, Uprava za igre na sreću je donela rešenje br. 424-01-00020/2019-02/O od 30. avgusta 2022, kojim se navedenom pravnom licu oduzima odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću“, navode u Upravi za igre na sreću.

U objavljenom rešenju na sajtu Uprave navodi se da je u kontroli utvrđeno da je firma prestala da ispunjava zakonom propisane uslove za odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću na automatima.

Rešenje otkriva i da je firma „Colosseum Game“ od 2014. imala odobrenje da organizuje igre na sreću na 145 automata na 15 lokacija. Dozvola je data na deset godina, odnosno do 2024.

U međuvremenu je Dejan Nikolić Kantar tražio i dobio dozvolu za stavljanje novih automata i povlačenje starih aparata iz upotrebe. To mu je odobreno u aprilu 2022. kada mu je država dala dozvolu za stavljanje u upotrebu 660 automata na 46 lokacija.

Rešenjem Uprave za igre na sreću oduzete su mu sve dozvole.

Pomenuto rešenje kojim se oduzima odobrenje firmi „Colosseum Game“ koja je do nedavno bila u vlasništvu Dejana Nikolića Kantara, a koju je on u međuvremenu prebacio na brata, Uprava za igre na sreću na svom sajtu objavila je 10. oktobra.

Na kraju odgovora Insajderu, Uprava za igre na sreću ističe da po zakonu svako ima pravo žalbe.

Podsetimo, za Dejana Nikolića Kantara šira javnost je čula nakon serije pritisaka i pretnji koje su trpeli zaposleni i vlasnica OK radija u Vranju. Nije im pretio zbog njihovog izveštavanja, već zbog toga što su se suprotstavili njegovom pokušaju da nelegalno proširi prostorije kladionice koja se sa njim povezuje.

Zbog pretnji je 11. oktobra prvostepeno osuđen na 14 meseci zatvora.

Sve što je tome prethodilo objavljeno je u dva dela emisije „Pravda na Kantaru“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend