08. jan 2023.

Novinar iz Pirota koji je izveštavao o nesreći sa amonijakom saslušan u policiji, njegov advokat kaže nejasno zašto

Novinar iz Pirota Nenad Paunović, koji je prvi izvestio o nesreći kod Pirota, kada je zbog iskliznuća cisterne došlo do curenja amonijaka, saslušan je juče zajedno sa još jednim momkom u policiji. Njih dvojica su odvedeni u policiju nakon što su pokušali da snime dronom mesto akcidenta gde je juče trebalo da dođe do vraćanja oštećene cisterene na prugu. Paunovićev advokat Srđan Mitić kaže za Danas da su i njegov klijent i momak čiji je dron izjave u policiji dali u svojstvu građanina a da nije jasno zbog kog krivičnog dela su se uopšte i izjašnjavali.

Nenad Paunović (izvor: N1)

– Nenad Paunović je  juče bio oko podneva kod mesta zvano Sopotska Petlja kod Pirota, gde je došlo do ispadanja iz šina cisterni sa amonijakom. Sa njim je bilo jedno lice koje je imalo dron i oni su pošli da snime događaj koji je tog dana trebalo da bude glavni a to je podizanje cisterne koja je praktično pala na bok i iz koje je amonijak cureo. Kada je Nenad pokušao da priđe bliže, prišao mu je policijski službenik koji mu je rekao da nije dozvoljeno da snima, i on je krenuo da se udalji. Pored momka koji je imao dron takođe je bila policija i njih dvojica su zajedno odvedeni u policijsku stanicu. Tamo su dali izjave u svojstvu građana – objašnjava Mitić.

On ističe da je zanimljivo da se u izjavama koje su dali policijska pitanja vrte o ličnim kartama (momak koji je bio sa Nenadom nije imao kod sebe ličnu kartu dok je Nenad pokazao ličnu kartu koju je ranije prijavio kao izgubljenu da bi je potom naknadno našao).

– Vrlo malo se pričalo o tome šta su i zašto su snimali. Zanimljivo je i da ne piše po osnovu kog krivičnog dela se uzima obaveštenje od njih. Ovom momku je oduzet dron što znači da se sumnja na neko krivično delo. Ali je potpuno nejasno koje bi to krivično delo moglo biti – navodi advokat Mitić.

Upitan da li to može biti nedozvoljeno snimanje, sagovornik Danasa ističe da bi u tom slučaju moralo da postoji neko prethodno obaveštenje ili zabrana koja bi skrenula pažnju trećim licima da snimanje nije dozvoljeno.

– Pri tome, do sada su bile četiri TV ekipe iz inostranstva koje su snimale ovo mesto, a ja sam video prilog na bugarskoj televiziji u kome je novinarka došla do samih cisterni – navodi Mitić.

On ističe da je „sve urađeno traljavo i ne zna se iz kog razloga“.

– Može samo da se pretpostavi da je razlog Nenadovo višednevno izveštavanje o događaju koji se desio – kaže Mitić.

Nenad Paunović je prvi izvestio o nesreći kod Pirota i prvi je uspeo da snimi ovo područje neposredno nakon iskliznuća cisterne i curenja amonijaka. Paunović je takođe pronašao jednu od žrtava ove nesreće.

Nekoliko dana nakon nesreće Paunović je na konferenciji za medije postavio nekoliko pitanja ministarki životne sredine Ireni Vujović na koja ona nije znala da odgovori, optuživši Paunovića da mu drugi šalju pitanja koja postavlja.

Sam Paunović opisao je svoje iskustvo sa jučerašnjim privođenjem na portalu Plusonline.

On je istakao da je nejasno zašto je policija uopšte tražila izjavu i zašto je njegovom prijatelju oduzet dron.

– Mnogi su do sada snimali dronom bez posledica. Da li je moguće da se na ovakav način ugrožava profesionalni rad, koji je kao i policijski od interesa za ljude – naveo je Paunović.

Vagon-cisterna sa amonijakom iskliznula je iz šina na dotrajaloj pruzi kod Pirota krajem prošle godine. Dve osobe stradale su zbog trovanja amonijakom, dok su desetine bile hospitalizovane. U Pirotu nakratko nisu radile škole i vrtići. Takođe, naknadno je saopšteno i da je voda u Nišavi zagađena.

RTS je juče preneo da su stručne ekipe „Železnica Srbije“ i Ministarstva saobraćaja, uz podršku radnika i dizalice „Železnica Bugarske“, uspele da na prugu podignu oštećenu cisternu broj 13, a preostali sadržaj amonijaka trebalo je danas da bude pretočen u auto-cisterne.

Nakon toga biće podignute i preostale tri neoštećene cisterne.

RTS je preneo i da pošto je u pitanju najrizičniji deo ove akcije, iz Štaba za vanredne situacije upozoravaju građane da se ne približavaju mestu nesreće, koje obezbeđuje veliki broj pripadnika policije i vatrogasaca, spasilaca.

Tokom ove akcije inače auto put Niš-Pirot nije bio zatvoren za saobraćaj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend