12. avg 2018.

Novinarska udruženja: Poreska uprava se koristi za pritisak na medije

Tri najveća novinarska udruženja kažu da će od Koordinacionog tima formiranog sa predstavnicima Vlade tražiti da se ovaj slučaj preispita i zaustavi tortura poreznika nad Južnim vestima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuju protiv evidentnih političkih pritisaka na niški portal Južne vesti, koje vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju, i zahtevaju da se oni pod hitno zaustave.

Južne vesti, prema ovim udruženjima, jesu najdrastičniji, ali nažalost ne jedini primer koji svedoči da vlast koristi razne inspekcijske službe za pritiske na medije koji nisu pod njenom kontrolom, i da pritom ne preza da bezbzirno krši zakone.

„Ovi pritisci imaju jasan cilj – da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje“, kaže se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a i podseća da su poreski inspektori šest meseci proveravali poslovanje Južnih vesti i da nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su – apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi – odredili milionski iznos kazne preduzeću koji je osnivač portala, ističu NUNS i NDNV.

„Sigurni smo da se ne radi o neznanju postupajućih inspektora da privatni mediji nisu javna preduzeća ili ustanove, već se radi o očiglednoj intenciji da se Južne vesti pošto-poto kazne.

Predstavnici NUNS-a i NDNV-a u Timu za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na sledećem sastanku sa Vladiim Koordinacionom telu za saradnju sa medijima rezolutno će zahtevati da se administrativna tortura nad Južnim vestima i drugim medijima odmah zaustavi“, ističu NUNS i NDNV.

UNS: Preispitati zakonitost rada Poreske uprave

Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe je izrazilo zabrinutost zbog višemesečne kontrole i preterane kazne Poreske uprave Južnim vestima i pozvalo je da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije.

UNS podseća da je Poreska uprava, kako navode Južne vesti, posle šestomesečne kontrole poslovanja ovog medija nije pronašla nijedan prekršaj, ali je utvrdila da glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nije u radnom odnosu u ovom mediju, već u svojoj privatnoj firmi.

Poreski inspektori pozvali su se na Uredbu Vlade Srbije „Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru“ , na osnovu koje glavni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje i zaključili je da ovaj medij zbog toga mora da plati poreze i doprinose za Predraga Blagojevića od osnivanja 2010. godine.

UNS smatra da je ovakvo tumačenje je skandaloznije tim pre što se država donošenjem Zakona o javnom informisanju i medijima 2014. godine obavezala na povlačenje iz medija.

UNS podseća da se ova pravila odnose na javni sektor, ali ne i na privatne medije i da Zakon o javnom informisanju i medijima, krovni zakon koji uređuje rad medija, ne propisuje da glavni urednik medija mora da bude u radnom odnosu.

UNS ističe da je novinarstvo slobodna profesija, da novinari rade u javnom interesu i da mogu sami da odluče na koji žele da reše svoj radno-pravni status.

UNS će od Koordinacionog tela Vlade tražiti da se ovaj slučaj preispita jer opravdano sumnja u zakonitost rada Poreske uprave koja je u bliskoj prošlosti pokazala da prekomernom kontrolom i kaznama koje prete gašenju medija ograničava pravo medija i novinara na slobodu izražavanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend