26. apr 2024.

Apelacioni sud osudio bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića zbog paljenja kuće novinara na četiri godine zatvora

Apelacioni sud doneo je danas presudu kojom je uvažio žalbe advokata i nekadašnjem predsedniku Opštine Grocka i visokom funkcioneru SNS Dragoljubu Simonoviću smanjio kaznu zatvora zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin sa pet na četiri godine

Dragoljub Simonović ispred Palate pravde i Beograda na vodi, koji gradi i Milenijum tim (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Dragoljub Simonović, jedan od četvorice optuženih za paljenje kuće novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića, prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, dok su Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni na četiri, odnosno četiri i po godine, a Igor Novaković na tri i po godine zatvora.

Tužilac Predrag Milovanović se žalio na ovu presudu, tražeči maksimalnu kaznu od osam godina za Simonovića, kao i više kazne za ostale okrivljene. Žalili su se i branioci svih okrivljenih, tražeći njihovo oslobađanje. Njihove žalbe Apelacioni sud je delimično uvažio, preinačio je prvostepenu presudu i doneo konačnu odluku u ovom procesu koji traje pet godina.

Simonoviću je kazna smanjena sa pet na četiri godine, uz novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Drugooptuženi Mihailović takođe treba da plati 100.000 dinara, uz zatvorsku kaznu od tri godine.

Novaković je osuđen na dve i po godine, a Marinković na četiri, uz plaćanje kazne od 100.000 dinara.

Apelacioni sud je u obrazloženju presude objasnio da je krivično delo prekvalifikovao iz težeg u lakše, pošto u prvostepenom procesu „nije utvrđeno da je usled izvršenog dela nastupila šteta velikih razmera“.

I pored toga što je tokom prvostepenog postupka „šteta velikih razmera“ utvrđena na više od četiri miliona dinara, pozivajući se na zakon iz 2002. godine, Apelacioni sud se u svojoj presudi pozvao na stav Vrhovnog suda Srbije iz aprila 2006. godine, prema kom ovakva „šteta velikih razmera“ u Krivičnom zakoniku postoji kada vrednost štete prelazi šest miliona dinara.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je u obzir uzimao i olakšavajuće okolnosti, pa se u slučaju Simonovića „radi o porodičnom čoveku, koji ranije nije osuđivan“. Iste olakšavajuće okolnosti važe i za ostale okrivljene.

Otežavajućom okolnošću u vezi sa Simonovićem Apelacioni sud smatra to da je „kao podstrekač, saučesnik u izvršenju krivičnog dela ostvario visok intenzitet ugroženosti zaštićenog dobra, da je krivično delo izvršio iz niskih pobuda jer je kao javni funkcioner, predsednik opštine Grocka koji je ne samo dužan da trpi kritike na račun vršenja svoje funkcije, već i da pokaže visok stepen tolerancije na iste, odlučio da, koristeći svoj položaj i uticaj, preduzme nedozvoljene radnje“.

Proces četvorici optuženih počeo je u junu 2019. godine, pošto je 12. decembra 2018. oko tri sata ujutro zapaljena garaža, a zatim i kuća Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, koji su se iz požara spasili zahvaljujući prisebnosti Deljanin, koja je muža, omamljenog od lekova, izvukla iz sobe pune dima.

Dragoljub Simonović je optužen zbog toga što je od optuženog Mihailovića tražio da izvrši ovaj zločin, koji je ovaj kasnije organizovao sa Marinkovićem i Novakovićem.

Proces su obeležile brojne opstrukcije suđenja, kao i dodatno vređanje i ponižavanje Milana Jovanovića i Jele Deljanin od strane optuženog Simonovića i kompletne odbrane.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend