04. nov 2022.

NUNS: Srpska lista da prestane da diskriminiše profesionalne medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo je dopis Srpskoj listi na Kosovu u kojem se zahteva da prestanu sa kontinuiranom diskriminacijom medija koji nezavisno i profesionalno izveštavaju.

Najnoviji slučaj se desio kada se Nenad Đurić, direktor Regionalne direkcije policije za region Sever, povodom odluke o preregistraciji srpskih tablica, obratio samo odabranim medijima – Kosovo Online i TV Most. Portal Kossev i ostali lokalni mediji nisu dobili poziv za obraćanje, što nije prvi ovakav slučaj.

NUNS se u poslednjih godinu dana dva puta obraćao Srpskoj listi s obzirom da redakcije Kosseva i drugih lokalnih medija ne dobijaju obaveštenja o događajima i pozive za konferencije koje organizuje Srpska lista i institucije u srpskom i kosovskom sistemu kojima rukovode kadrovi Srpske liste. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor, niti se situacija po tom pitanju poravila.

Ranije su naše kolege s Kosova pokušale da saznaju zašto im se ne dostavljaju obaveštenja, međutim, nisu dobile konkretan odgovor, već im je upućeno neprimereno i neumesno kontra pitanje „Zapitajte se zašto vas ne obaveštavaju?“, kao i upadica „Svakom prema zasluzi“ od strane gospodina Gorana Rakića.

U dopisu Srpskoj listi NUNS je naveo da je u pitanju moguća diskriminacija i selektivni pristup u obaveštavanju novinara, koji samim tim otežavaju njihov rad i predstavlja direktan pritisak na novinare i redakciju. Ponovo taržimo od predstavnika Srpske liste da nam pojasne koji su razlozi propusta u obaveštavanju.

Podsećamo da je diskriminacija novinara, urednika i medija po bilo kom osnovu zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima (član 4), te tražimo od predstavnika Srpske liste da poštuju zakone i prestanu sa diskriminacijom medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend