18. jan 2020.

Odgovor UNS-a Ministarstvu finansija: UNS je meta poreskog progona

Udruženje novinara Srbije (UNS) šokirano je odgovorom Ministarstva finansija Srbije na javno upozorenje da su UNS-u, preko noći, poreski organi odbili zakonsku mogućnost obračuna poreza na imovinu koju UNS primenjuje od usvajanja zakona 2013. godine i naložili da umesto 15.000 evra plati 60.000 evra poreza u 2020. godini iako nema nikakav poreski prestup!

Poreski organi pozvali su se na mišljenje Ministarstva finansija kako bi nametnuli enormnu globu koja ugrožava finansijsku nezavisnost UNS-a, a sada nas ovo ministarstvo u odgovoru obaveštava da „samo daje mišljenje o načinu primene zakona, a da o konkretnoj primeni odlučuje lokalna poreska administracija“.

Podsećamo Ministarstvo finansija na član 11 Zakona o poreskom postupku i administraciji koji zbog jedinstvenog sprovođenja propisa izričito propisuje da su mišljenja Ministarstva obavezujuća za Poresku upravu.

Šokantno je i to što Ministarstvo finansija u odgovoru UNS-u objašnjava da je „potpuno neosnovana tvrdnja da je bilo kojim mišljenjem Ministarstva finansija višestruko uvećana osnovica za porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica“, što UNS nije ni tvrdio.

UNS je javnost obavestio da su Ministarstvo finansija svojim tumačenjem i poreska uprava svojim postupcima koji će važiti samo za prošlu i ovu godinu naprasno odlučili da malim pravnim licima, među kojima je i UNS, posle šest godina obračuna poreza na jedan način tu mogućnost ukinu, a onda je vrate 2021. godine!

UNS ukazuje na još jednu netačnost u odgovoru Ministarstva finansija kada je u pitanju njihovo tumačenje primene Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu. Ministarstvo tvrdi da se više puta tim povodom izjašnjavalo, a prvi put 2017. godine i da se to može videti na sajtu. Upravo na sajtu Ministarsta finansija dostupna su mišljenja koja su davali na istu temu i 2014, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine. Prvo mišljenje broj 430-01-00200/2014-04 od 5. maja 2014. godine.

Odgovor Ministarstva finansija dodatno zabrinjava jer ostavlja mogućnost da je UNS izdvojen i izložen progonu lokalnih poreskih organa.

S tim u vezi UNS će već u ponedeljak od svih beogradskih opštinskih poreskih uprava tražiti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja broj i spisak pravnih lica kojima je onemogućeno poresko poslovanje po dosadašnjim pravilima i koliki je očekivani prihod poreske uprave po tom osnovu.

UNS ističe da je savesno, bez ikakvih poreskih olakšica, plaćao porez na imovinu sve ove godine, u skladu sa onim što predviđa zakon.

UNS ostaje pri zahtevu da Vlada Srbije i Ministarstvo finansija hitno povuku sporno tumačenje i prestanu da diskriminišu mala pravna lica.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend