08. apr 2024.

Održana tribina „Ko je ubio Dadu“: Glavni problem prikriveni dokazi

Učesnici tribine "Tri decenije bez odgovora na pitanje - ko je ubio Dadu" povodom 30 godina smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović ocenili su da je glavni problem u tom slučaju to što su prikrivani dokazi.

„Mi 30 godina kasnije nemamo nijednu informaciju, niti postupak koji bi doneo razrešenje ovog slučaja. Posle presude za ubistvo Ćuruvije, ostaje gorak ukus da možemo samo da obeležavamo godišnjice i o njima razgovaramo, ali da nema institucionalnog rešenja“, rekla je izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović.

Advokat porodice Radislave Vujasinović, Branislav Tapušković rekao je da se on u slučaj uključio u decembru 1994. godine i da se od tada samo prebacuje loptica da li je reč o ubistvu ili samoubistvu.

On je rekao da nisu urađeni otisci prstiju sa puške, da je urađena parafinska rukavica koja je pokazala da je Vujasinović imala barut na čarapi i da je to sve, a da je potom policija počela da sklanja dokaze.

Tapušković je rekao da su sklonjeni filcani čepovi, kao i džemper koji je nosila Vujasinović u trenutku smrti i da nadležne organe nije ni interesovalo da se bave mogućim ubicom.

On je dodao da je veštak kojeg je porodica unajmila bio kategoričan da je u Vujasinović pucano dva puta i da je nemoguće da je izvršila samoubistvo, a da je onda preko komisije slučaj „otišao u beli svet“, gde je odlučeno da može da bude ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj.

Novinar Vuk Cvijić rekao je da su i tada i sada institucije bile zarobljene i radile su na zataškavanju slučaja, a da je 2000-ih trebalo krenuti sa istragom o tome ko je sklonio dokaze.

„Postoji mala nada da će ubistvo Vujasinović biti rešeno, ali kao i u svim političkim ubistvima potrebna je politička volja da se razreše, a mi tu volju ne vidimo“, rekao je Cvijić.

On je dodao da se danas veličaju ljudi iz 1990-ih i da propagandisti iz 1990-ih pišu najgore o ljudima koji su ubijeni i o novinaru Slavku Ćuruviji i Radislavi Vujasinović.

Cvijić je dodao da vlast ima isti narativ prema medijima kao 1990-ih, a da se prema profesionalnim medijima odnose kao prema neprijateljima.

„Sada je pritisak sveobuhvatan, medijima se ne dozvoljava da postavljaju pitanja, ne pozivaju se na konferencije, ekonomski se pritiskaju“, rekao je Cvijić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend