11. apr 2019.

Policija još traži osobu koja je u Nišu pokušala kolima da izgura novinara N1

Još je nepoznato ko je u petak 5. aprila posle protesta "1 od 5 miliona" novinara N1 iz Niša Milana Stojanovića pokušao kolima da izgura sa ulice. Iz policije kažu da istraga i dalje traje, a novinarska udruženja zahtevaju su da se pronađe počinilac.

I dok iz udruženja insistiraju na tome da se otkrije ko je pokušao da ugrozi Stojanovićevu bezbednost, što je prema evidenciji Nezavinsnog udruženja novinara Srbije drugi napad na novinara ove godine, iz niške policije kažu da i dalje rade na slučaju.

Policija intenzivno radi na pronalasku lica koje je Milan prijavio, tako da je rad još u toku. Osnovno javno tužilaštvo je obavešteno – navedeno je iz policije.

Inače, iz UNS-a traže da se utvrde sve okolnosti incidenta u kome je nepoznati vozač nasilničkom vožnjom ugrozio bezbednost dopisnika N1 iz Niša i ističu da su novinari posebno izloženi rizicima.

UNS ističe da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i izloženi su bezbednosnim pretnjama – naveli su iz Udruženja.

Istog su stava i iz NUNS-a, gde napominju da ukoliko se utvrdi da je vozaču bila namera da ugrozi novinara, onda bi trebalo da bude sankcionisan u skladu sa članom 138. Krivičnog zakona, po kome je za ovo delo zaprećena kazna zatvorom od šest meseci do pet godina.

Iz ovog udruženja su ga, kako su napisali u saopštenju, već evidentirali kao napad na novinara.

U bazi NUNS-a o ugrožavanju medijskih profesionalaca od početka godine zabeležena su 34 pritiska i 12 verbalnih pretnji – dodali su iz NUNS-a.

Podsetimo, Milana Stojavnovića je nepoznati vozač sačekao, kako svedoči ovaj novnar, pedestak metara od njegove kuće sa upaljenim farovima, a zatim je nasilničkom vožnjom pokušao da ga izgura sa ulice. U retrovizoru je video muškarca za volanom auta, a sve se dogodilo nakon što je izveštavao sa protesta „1 od 5 miliona“.

Incident je prijavio policiji koja je obavila uviđaj i ispitivala Stojanovića. S obzirom na to da, kako je kazao, nije imao lične sukobe, Stojanović je ostavio mogućnost da je ovaj događaj povezan sa poslom koji obavlja, dok je televizija za koju izveštava ocenila kao mogući pokušaj zastrašivanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend