23. sep 2020.

Pretnje SNS TV Šabac

Nakon početka emitovanja serijala TV Šabac o umešanosti jednog osvedočenog kriminalca u kriminalne radnje gde je umešan i SNS, poverenik i kandidat za budućeg gradonačelnika dr Aleksandar Pajić izneo je brojne optužbe na račun ove medijske kuće.

U emisiji TV As, gde duže vreme funkcioneri ove stranke imaju plaćeni termin, zapretio je da će tužiti novinarku koja je radila serijal i da TV Šabac neće moći da dobija sredstva iz budžeta.

Pre svega radi se o istraživačkom novinarstvu i dokazima o debeloj umešanosti SNS u kriminalne radnje.

To je i naprednjačka osveta novinarki koja je otkrila i javno prezentovala umešanost kriminogenih grupa u izborne krađe u Šapcu.

Iako je dr Pajić, visoki državni funkcioner i specijalni savetnik ministra obrazovanja, čudi njegovo nepoznavanje finansiranja medija.

Po zakonu finansiraju se medijski projekti o kojima odlučuju predstavnici reprezentativnih novunbraskih udruženja.

Poznata je praksa da gde god su naprednjaci na vlasti novac se šakom i kapom deli navijačkim medijima.

Dešava se, da na primer, verliki novac ide Informeru, Srpskom telegrafu, Alo, koji se godišnje više od hiljadu puta ogreše o Kodeks novinarstva.

Proteklih godina Šabac je bio slobodan grad, ovde se za medijske projekte izdvajalo više od 30 miliona dinara, a u komisijama su bili predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja.

Iako su se žalili na medijski mrak TV Šabac direktno je prenosio sednice Gradske skupštine gde su više od 80 odsto vremena koristili odbornici SNS.

Za njihove predstavnike uvek je bio otvoren poziv ove medijske kuće, ali, naravno, po novinarskim profesionalnim standardima.

No, šabački naprednjaci na svoje konferencija zovu samo režimske medije.

Bilo je i do sada nagoveštaja da će naprednjaci tužiti pojedine šabačke medije, ali nije bilo sudskih poziva.

S druge strane najnovija oslobađajuća presuda Apelacionog suda za NIN pokazuje da se primenjuje sudska praksa iz Evropske unije, dakle da su funkcioneri dužni da trpe javnu kritiku, da su novinari slobodni u iznošenju vrednosnih sudova, ali se moraju držati činjenica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend