27. nov 2017.

Radomirović: Ocena o opštem medijskom mraku u Srbiji ne stoji; Janjić: Nema dijaloga, vlada medijski mrak

„Ocena o opštem medijskom mraku u Srbiji ne stoji“, rekao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović u emisiji „Pres i ja“ na RTV Vojvodina, odgovarajući na pitanje „kako tumači famozni medijski mrak u Srbiji“. Glavni urednik Bete Dragan Janjić smatra da „u mejnstrim medijima nemamo raspravu, nemamo dijalog i u tom smislu zaista vlada medijski mrak“.

Medijski mrak je za mene ono što se dešavalo za vreme Borisa Tadića, kada ste imali simultani napad izvršne vlasti na medije i na pravosuđe u ovoj zemlji. Setite se takozvane reforme pravosuđa, njoj je prethodila ofanziva izvršne vlasti na medije i novinare. U to vreme retki su bili kritički, opozicioni mediji, sada ipak ima mnogo više tako nastrojenih medija“, rekao je Radomirović.

On je dodao da je nedavno na skupu Evropske komisije u Tirani rekao komesaru Johanesu Hanu da su na taj skup pozvani samo predstavnici tih malobrojnih medija i novinara koji ukazuju da je ovde stanje loše, a da godinama na takve skupove koje organizuje Evropska komisija ne budu pozvani predstavnici najvećih medija u zemlji, RTS, RTV-a, Danasa, Politike, Večernjih novosti.

Na pitanje da li je kao jedan broj kolega, na konfereniciji stajao u crnoj majici iz protesta, Radomirović je rekao da nije i da se ne slaže sa tom vrstom protesta, niti sa njihovom ocenom medijskog stanja u zemlji.

Na komentar da to povlači stav, koji je izneo  Željko Bodrožić iz NUNS-a, da je to aktivna prorežimska pozicija, Radomirović je rekao da „poslednjih meseci imamo žestoke, neargumentovane napade na Udruženje novinara Srbije koje je najveća novinarska organizacija u ovoj zemlji, a od strane Nezavisnog udruženja novinara Srbije“.

„Kolega Bodrožić je u Danasu rekao da smo mi zapravo prorežimsko udruženje, što nikako ne stoji. Mi smo najveća profesionalna novinarska organizacija u ovoj zemlji, a za razliku od NUNS-a, naši funkcioneri i članovi nisu politički angažovani u opozicionim strankama, kao ni za vlast, naravno“, rekao je Radomirović.

Na pitanje šta je za njega medijski mrak, gde je tu realnost, a gde vrsta stava koji je politički ili opozicioni, glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić rekao je da misli da „stav koji se tiče teze o medijskom mraku daleko prevazilazi domete opozicionih stavova“.

„On je mnogo glasniji. Mislim da to kakva je medijska situacija u zemlji treba ceniti pre svega na osnovu onog što se može videti u medijima. Imamo jedan apsolutno uniformisani veliki, lavovski deo medija, u kome se, kad agencije koje rade medijska istraživanja, pokazuje prisustvo predstavnika vladajućeg bloka apsolutno dominantno i da praktično nema predstavnika opozicionih stranaka. Imate vrlo mali korpus medija koji ne mogu da se tretiraju kao provladini, u kojima ima i vladinih stavova, ali ima i drugačijih stavova. Čak i za vreme Borisa Tadića, u novinama, kada imate stav vlasti, imate i stav opozicije, nisu ti stavovi bili zabranjeni. To je bilo vrlo često i u novinama i na televiziji. Ja gledam sa tog stanovišta, kako to izgleda u smislu uticaja na javnost. Mi imamo jedan vrlo monolitan pristup koji ne može da se razbije“, rekao je Janjić.

On je dodao da „u mejnstrim medijima nemamo raspravu, nemamo dijalog i u tom smislu zaista vlada medijski mrak“.

„Drugo pitanje koje je jako važno je odnos na tržištu. Mislim da je tržište potpuno derogirano, da je jako pritisnuto vladajućim blokom, raznim merama koje vladajući blok preduzima protiv onih koje ne smatra sebi dobrodošlim i da je u tom smislu tržište poremećeno. Na tržištu opstaju uglavnom mediji koji imaju na ovaj ili onaj način finansijska sredstva i koji su sa vladom, a drugi mediji jedva preživaljavaju. Ne slažem se da je situacija ovde u medijskom smislu toliko baš dobra, mislim da je vrlo daleko od dobre, i mislim da termin medijski mrak sasvim odgovara“, rekao je Janjić.

Na pitanje da li, uprkos svim animozitetima, postoji zajednički imenitelj između UNS-a i NUNS-a gde dva relevantna novinarska udruženja mogu da postignu neku vrstu konsenzusa, Dragan Janjić rekao je da misli da ima više dodirnih tačaka nego što ima tačaka o kojima se UNS i NUNS sukobljavaju.

„Mislim da treba raditi na tome da se jačaju dodirne tačke i u tom smislu ja ne volim da forsiramo razlike, ja bih više voleo da forsiramo sličnosti“, rekao je Janjić.

Vladirmir Radomirović rekao je da „UNS nijednim svojim potezom, nijednom akcijom nije NUNS uvredio ili rekao nešto što nije činjenično tačno“.

„Uvek su ti napadi dolazili sa druge strane. Složio bih se sa kolegom Janjićem i mislim da je to jedna od bitnih tačaka oko kojih se slažemo, da je ekonomski položaj medija i novinara veoma težak, verovatno nikada nije bio gori od kad mi radimo ovaj posao“, rekao je Radomirović.

On je dodao da je su tačke o kojima se UNS i NUNS slažu, između ostalog, način raspodele budžetskog novca za medije.

„Ovde se sve više učvršćuje monopol vlasti na taj novac i da vlast određuje da se novac koji građani izdvajaju za informisanje u javnom interesu izdvaja samo za medije koji su bliski vlasti. Imate takve zloupotrebe da se novac dodeljuje firmama koje su osnovane po raspisivanju konkursa ili firmama koje se uopšte ne bave proizvodnjom medijskog sadržaja“, rekao je Radomirović.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend