03. apr 2020.

Rojters snimio unutrašnjost Kliničkog centra Vojvodine i kako rade lekari (VIDEO)

Britanska agencija Rojters emitovala je prilog iz Kliničkog centra Vojvodine, gde su dobili dozvolu za ulazak i na tzv. šok odeljenje, na kojem su pacijenti s teškom slikom virusa korona, kao i u magacine sa medicinskim materijalom i zaštitnom opremom.

Prilog počinje od ulaska u KCV, te daje uvid provere svih koji ulaze, pa i zaposlenih, na temperaturu, a u jednom delu snimljeno je medicinsko osoblje koje se priprema za ulazak u sobu u kojoj leže teško oboleli pacijenti.

Medicinsko osoblje oblači zaštitne skafandere, ima zaštitne maske i vizir.

Prikazan je i prostor u kojem medicinsko osoblje, preko monitora prati pacijente.

Prilog Rojtersa usledio je nakon pisanja novosadske novinarke portala Nova.rs Ane Lalić o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine. Ona je zbog svog teksta uhapšena, na šta su reagovala novinarska udruženja i organizacije sa zahtevom da se ona pusti na slobodu. Iako je prvobitno najavljeno da će biti zadržana u pritvoru 48 časa, puštena je sutradan ujutro, a šta se tačno dogodilo Lalić je opisala u tesktu OVDE.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je ranije da Klinički centar Vojvodine ima svu neophodnu opremu, da u Vojvodini stvari funkcionišu relativno dobro i sve zdravstvene ustanove na teritoriji Pokrajine imaju dovoljno zaštitne opreme, testova za virus korona, čiji se rezultati čekaju tri, četiri sata.

Da li su sve medicinske sestre obučene da rade u Korona centru? Ne, sve sestre ne rade u Korona centru, rade sestre u intenzivnijm terapijama, polintenzivnim terapijama, pulmologiji, na infektivnoj klinici, one su sve obučene. Nećemo da obučavamo nekoga ko nikada nije pristupio pacijentu u intenzivnoj terapiji„, kaže Gojković

Lekarima koji, kako kaže, rade sa pacijentima koji nisu pacijenti oboleli od virusa korona dovoljna je hirurška maska.

U skafanderima ne možete da izdržite više od četiri sata i to je za one koji leče najteže pacijente„, rekao je Gojković i naglasio da oprema mora da se koristi u skladu sa protokolom i da je nepotrebno sve zdravstvene radnike obući u skafandere.

U komad ću, kad sve ovo prođe, podneti izveštaj. Ne može da se arči oprema jer smo i toga imali„, kaže Gojković.

Inače, prema poslednjim podacima, u KCV-u se trenutno leči 80 obolelih od virusa korona, od čega se njih šestoro nalazi na respiratorima. Preminulo je petoro, dok je troje pušteno na kućno lečenje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend