21. jul 2023.

Predmet s presudom Dejanu Nikoliću Kantaru nestao u Višem sudu u Vranju

Za Cenzolovku u sudu potvrđeno da su nestali kompletni spisi predmeta, dokazi, svedočenja i presuda na 18 meseci zatvora osuđivanom nasilniku i vlasniku kockarnica Dejanu Nikoliću Kantaru, koji je na sve načine ometao suđenje. Iz Osnovnog suda, međutim, kažu da je predmet danas već obnovljen

Dejan Nikolić Kantar, foto: Insajder TV

Čitav sudski predmet, koji sadrži kompletnu dokumentaciju o suđenju i presudi vlasniku mnoštva kockarnica iz Vranja Dejanu Nikoliću Kantaru –  nestao je iz Višeg suda u Vranju, potvrđeno je za Cenzolovku u vranjskom Osnovnom sudu.

U odgovoru Cenzolovci, predsednica Osnovnog suda Dragana Stanković Tasić kaže da je 20. jula V.F. predsednika Višeg suda u Vranju usmeno  obavestio predsednika Osnovnog suda u Vranju da spisi predmeta ovog suda K.br.239/23 „nisu nađeni posle svestranog traženja“.

Cenzolovka je u istom dopisu obaveštena da je predsednica Osnovnog suda donela odluku da spisi predmeta budu obnovljeni, da obnovljeni spisi „sadrže svu dokumentaciju koja se nalazila u spisima predmeta K.br.239/23“, te da su danas, 21. jula, vraćeni Višem sudu na dalje postupanje.

Radi se o predmetu u kom je Nikolić prvostepeno osuđen na 18 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti vlasnice OK radija Olivere Vladković i finansijske direktorke Svetlane Ivanove. Nikolić se na presudu žalio, pa je Viši sud 12. jula predmet dobio od Osnovnog suda u Vranju, kako bi odlučio o žalbi.

Prema saznanjima Cenzolovke, otkriveno je da je predmet nestao u sredu, 19. jula, ujutro.

Pejčić: Vrlo ozbiljan propust, treba pokrenuti postupak

“Dešava se da nestane dokaz – ali ceo predmet!? To je vrlo ozbiljna i krupna stvar za bilo koji sud u Srbiji. Neophodno je pokretanje disciplinskog postupka unutar suda, a predsednik suda mora da utvrdi čija je odgovornost. Mora da se otkrije da li je neko bio u kontaktu s okrivljenim, da se utvdi kako je do toga uopšte došlo i šta se uopšte desilo s predmetom – da li je to neko samo izneo ili uništio da Nikoliću pomogne u postupku“, kaže za Cenzolovku Velibor Pejčić, punomoćnik Olivere Vladković i Svetlane Ivanove.

“To su sve elementi za neku odvojenu istragu i treba utvrditi krivičnu odgovornost. Verovatno se to desilo u pisarnici, suviše su to poverljive i ozbiljne stvari da bi tek tako nestao bilo koji dokument, a posebno ceo predmet”, kaže Pejčić.
“Ovo je toliko nesvakidašnja situacija. Dešavalo se da nestane neki dokaz, ali ceo spis – to ne znam da se desilo”, ističe Pejčić.

Predmet s oznakom „hitan“

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je u saopštenju navela da je 12. jula u Viši sud u Vranju stigao ovaj predmet, koji je pre toga u Osnovnom sudu označen kao „hitan”.

Dešava se da nestane dokaz – ali ceo predmet!? To je vrlo ozbiljna i krupna stvar za bilo koji sud u Srbiji. Neophodno je pokretanje disciplinskog postupka unutar suda (advokat Velibor Pejčić)

U međuvremenu je za predsednicu veća koje u tom predmetu treba da postupa određena sudija Tatjana Jovanović Mihajlović, koja je u to vreme bila na odmoru. Kada se vratila sa odmora, tražila je izuzeće jer je njena ćerka Hristina Đorović predala punomoćje za zastupanje Nikolića.

On je, naime, tokom suđenja za nasilje prema OK radiju i novinarima  promenio nekoliko advokata ili su advokati odustajali od zastupanja.

Pejčić objašnjava da izuzeće sudije Jovanović Mihajlović ne mora da znači i da će se postupak odužiti.

Veran Matić, izvršni direktor ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, najavio je da će poslati dopis Višem sudu, kao i Ministarstvu pravde, ministarki i Sektoru za pravosuđe, kako bi razmotrili vršenje nadzora u vezi s ovim događajima u Višem sudu u Vranju.

„O svemu ću obavestiti i predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić jer smo kao Radna grupa za zaštitu i bezbednost novinara, koju je osnovala, ovaj slučaj označili kao posebno važan u radu Radne grupe. Obaveštena je i misija OEBS-a u Beogradu, o novom razvoju ovog slučaja”, naveo je Matić.

Novi događaji u Vranju biće i tema narednog sastanka Stalne radne grupe za bezbedonst novinara u utorak, 25. jula.

NEPRESTANA OMETANJA

Nikolić je pravosnažno osuđen u Osnovnom sudu u Vranju na 14 meseci zatvora 16. avgusta prošle godine zbog nasilničkog ponašanja i pretnji novinarima i zaposlenima OK radija, da bi iz istih razloga, zbog pretnji izrečenih u sudu tokom prethodnog postupka, nedavno, 26. jula, bio prvostepeno osuđen na 18 meseci zatvora.

Olivera Vladković i Svetlana Ivanova su posle ovih pretnji dobile policijsku zaštitu, koju i danas imaju.

On se nijednom nije pojavio na ročištu, uz pomoć opravdanja koje je dobijao u Zdravstvenom centru Vranje i Okružnom zatvoru, koji su sudu dostavili izveštaje Ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Ortopedsko-traumatološke ambulante. Nikoliću se preporučivalo da „ređe koristi protezu za nogu, kao i da manje hoda i stoji“, iako mu je na suđenju bilo dozvoljeno da sedi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend