31. avg 2023.

Skoro dve godine od početka gradnje nije srušen nelegalan objekat kockarnice kojim su zazidane kancelarije OK radija

Dok OK radio ni danas ne može normalno da radi posle pretrpljenog nasilja i pretnji, gradska vlast u Vranju ne uspeva da sruši nelegalan objekat Dejana Nikolića Kantara, postavlje odmah uz radio, ali i pored garaže lokalne uprave. Sada je problem to što nema ko da izradi – projekat rušenja. „Niko nije zainteresovan”, kažu u gradskoj upravi

Zazidani prozori kancelarije OK radija (foto: OK radio)

Pre skoro dve godine firma Colloseum gest, iza koje stoji vlasnik kockarnica i osuđivani nasilnik Dejan Nikolić Kantar, počela je izgradnja bespravnog objekta za kladionicu u samom centru Vranja, pored OK radija i garaže koju koristi lokalna vlast. 

Tim objektom je kasnije zazidan i prozor redakcije OK radija, što je bio samo deo pretnji i pritisaka na ovaj medij, koji do danas nisu prestali.

Svojevrsni pritisak na njihov rad predstavlja i to što taj objekat gradska vlast u Vranju još uvek nije uklonila. 

Posle više raspisanih tendera i pokušaja direktne nagodbe sa firmama osam meseci se nijedno preduzeće iz tog grada, ni privatno ni javno, nije javilo da sruši taj objekat.

Štaviše, firma Polet d.o.o, inače angažovana za rušenje bespravno izgrađenih građevinskih objekata, odbila je da sruši objekat pored OK radija.

Niko nije zainteresovan da izradi projekat rušenja

Na kraju se na tender javila firma Mito Progress & Construction sa Novog Beograda. Ali ni to nije dovoljno da se bespravni objekat zaista i sruši, pošto još uvek nije izrađen – projekat rušenja.

Iz Gradske uprave kažu da za izradu projekta za rušenje ovog objekta „nažalost niko nije zainteresovan” i da će nastaviti sa upućivanjem poziva.

Direktor firme Mito Progress & Construction iz Novog Beograda koja se u martu ove godine jedina javila na tender, Toni Tomić, za Cenzolovku kaže da ugovorom nije predviđeno da projekat radi firma koja se javila na javni poziv, odnosno da je Grad Vranje obavezan da obezbedi projektu dokumentaciju. Grad je to mogao da uradi i pre raspisivanja tendera za rušenje.

„Ne možemo mi, kao izvođači radova, da ukazujemo gradu gde treba projekat”, kaže Tomić.

Nemanja Nenadović iz Transparentnosti Srbija potvrđuje da firma koja se javila na tender nema obavezu da radi i projekat.

„Greška je grada je što, ako je projekat obavezan, to ugovoreno ranije ili istovremeno sa raspisivanjem tendera. Ako je projekat nesporno nelegalan i za rušenje, a nije srušen u roku, grad je suodgovoran za štetu zajedno sa bespravnim graditeljem i može doći u situaciju da plaća odštetu OK radiju. Trebali su da poziv pošalju na više adresa, ako treba i van Srbije, ili su pak odredili prenisku vrednost pa niko neće da radi posao”, kaže Nenadović za Cenzolovku. 

Iz Gradske uprave još uvek nismo dobili odgovore zbog čega se toliko čeka i zašto proces nije skraćen tako što bi istovremeno objavio i poziv za izradu projekata i poziv za rušenje.

U međuvremenu je pred Osnovnim sudom u Vranju zakonski zastupnik firme Colloseum gest Stefan Ilić prvostepeno osuđen zbog bespravne gradnje ovog objekta. Dobio je godinu dana uslovne kazne zatvora sa tri godine proveravanja, kao i da plati 300.000 dinara. Osnovno javno tužilaštvo u Vranju podnelo je žalbu na ovu presudu. 

Protiv Ilića zbog bespravne gradnje vodi se još jedan postupak u Osnovnom sudu za radove koji su se nastavili na one kojim je zazidan OK radio.

NIKOLIĆ VLASNIK KOCKARNICA UPRKOS PRESUDI ZA ORGANIZOVANJE NELEGALNOG KLAĐENJA

U januaru je, odlukom Upravnog suda iz Niša, poništeno rešenje Uprave za igre na sreću kojim se zatvaraju kockarnice u vlasništvu Colosseum Game zbog kršenja zakona i prevare tokom prijavljivanja za licencu. Prećutani su podaci o kriminalnoj prošlosti i sadašnjosti vlasnika Nikolića i o ilegalnom kockanju.

Prema zakonu, dozvolu za organizovanje igara na sreću sme da ima samo lice koje nije osuđivano za krivično delo.

Nikolić je osuđen sredinom 2021. godine zbog nelegalnog klađenja. O toj presudi, prema zakonu, on je bio dužan da obavesti Upravu za igre na sreću Ministarstva finansija.

Hapšen je i kao član organizovane kriminalne grupe, koja je, kako se sumnjalo, vršila krivična dela od izazivanja opšte opasnosti, preko nedozvoljenog prometa oružja, pa sve do nasilničkog ponašanja i zloupotrebe službenog položaja.

U trenutku kada je trebalo da bude na izdržavanju kazne zbog nelegalnog organizovanja igara na sreću u kućnim uslovima, Nikolić došao u kafić koji posluje u okviru OK radija i pretio vlasnici i zaposlenima.

Uprava za igre na sreću je pokrenula postupak kontrole i potencijalnog oduzimanja dozvole Nikolićevoj firmi u avgustu prošle godine. Njemu je bila oduzeta dozvola za rad sredinom oktobra ali je pre toga prebacio vlasništvo firme na svog oca Milorada Nikolića. To je omogućilo da Upravni sud poništi rešenje Ministarstva finansija o oduzimanju dozvole za rad.

Pretnje pošto nisu dali saglasnost za izgradnju kladionice

Problemi OK radija sa Nikolićem počeli su od jeseni 2021. godine, kada je lokalni biznismen odlučio da pored svoje kladionice u centru Vranja, čije je prostorije hteo da proširi, bez dozvole izgradi još jedan objekat, tik pored kancelarije ovog medija.

Kako je rečeno na suđenju zbog pretnji Dejana Nikolića Kantara OK radiju, Olivera Vladković, vlasnica radija je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice, nakon čega su počele pretnje i druge forme uznemiravanja – stakla na kafiću No Comment, koji je u vlasništvu radija, su polomljena, prostorije su isprskane farbom…

Vladković je u novembru 2021. godine prijavila građevinskoj inspekciji bespravnu gradnju objekta koji je podizala kladionica. Nakon toga su radovi obustavljeni, ali su nastavljeni na proleće 2022. godine, kada su i zazidani prozori kancelarije OK radija.

Vladković je nakon toga dobila pretnje. Preko telefona koji je uneo Nikolićev saradnik Slaviša Kocić, Nikolić je poručio da “kafić neće raditi i da je to odgovor na tužbu”. Pretnje je i ostvario: kafić, iz čijih se prihoda finansirao OK radio, ne radi od 1. avgusta 2022. godine.

Nikolić je zbog nasilja prema OK radiju osuđen na 14 meseci zatvora, a njegovi saučesnici Bojan Tanasković i Slaviša Kocić na osam meseci. 

Zbog ugrožavanja sigurnosti Vladković i finansijske direktorke Svetlane Ivanove i pretnji koji je izrekao na sudu osuđen je na još 18 meseci zatvorske kazne. 

Postupak je pratila i afera nestaka ovog predmeta iz Višeg suda u Vranju – koji još uvek nije pronađen.

Vladković i Ivanova su i dalje pod policijskom zaštitom. 

Protiv Nikolića vode se još nekoliko krivičnih postupaka zbog ugrožavanja sigurnosti bivšeg načelnika policije Igora Živkovića, zbog pretnji zaposlenom u Okružnom zatvoru u Beogradu i nasilja prema bivšoj devojci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend