11. okt 2022.

Dejan Nikolić Kantar dobio 14 meseci zatvora zbog pretnji OK radiju

Dejan Nikolić Kantar je zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja prema OK radiju danas u Osnovnom sudu u Vranju osuđen na godinu i dva meseca zatvora. Kao saučesnici u pretnjama preko telefona i zastrašivanju zazidivanjem i prskanjem farbom prostorija, koji traju od 1. juna, osuđeni su na po osam meseci zatvora Slaviša Kocić i Bojan Tanasković. Sutkinja Jelena Dimitrijević je tako usvojila tužiočev zahtev za visinu kazni.

Novinari i policija pred početak suđenja u Osnovnom sudu u Vranju (foto: Dejana Cvetković / Cenzolovka)

Pre toga je zamenik javnog tužioca Ivan Mladenović u završnoj reči naveo da je tokom postupka dokazano da su Nikolić i dvojica saučesnika izvršili krivično delo za koje se terete, kao i da se radi o dobro osmišljenoj akciji u cilju zastrašivanja zaposlenih i vlasnice OK radija Olivere Vladković, te da je to urađeno na nesvakidašnji način – tako što je farbom uništen ceo inventar kafića…

Advokatica oštećenih Kruna Savović dodala je da oštećene insistiraju na tome da se prilikom donošenja presude uzme u obzor da je krivično delo izvršeno prema mediju i da je bila ugrožavana sigurnost medijskih radnika, kao što su prethodno naveli svedoci. Zaposleni su, navela je ona, bili zastrašeni i koristili su drugi ulaz za dolazak na posao. Istovremeno, onemogućeno je i otežano funkcionisanje medija, s obzirom na to da je kafić No Comment, iz čijih sredstava se finansirao OK radio, prestao da radi, dok je četvoro zaposlenih u kafiću i na radiju dalo otkaz nakon pretnji.

KRUNA SAVOVIĆ: POSLEDICE PRETNJI ĆE SE OSEĆATI DUGO I NE MOŽE IH REŠITI PRESUDA

Posle svega što se dogodilo sa OK radiom – teško je biti zadovoljan. Iako su prvostepenom presudom okrivljeni osuđeni na zatvorske kazne, posledice pretnji zbog kojih je postupak pokrenut osećaće se još dugo. Taj problem, nažalost, nijedan krivični postupak ne može rešiti, kazala je za Cenzolovku advokatica oštećenih Kruna Savović.

„O prvostepenom postupku zasad se može reći da je bio efikasan. Svi razlozi na kojima je sudija zasnovala svoj stav biće poznati onda kad budemo dobili pisani otpravak presude. Za konačan stav o presudi najbolje je sačekati trenutak kad ona postane pravnosnažna”, dodala je Savović.

Ona je rekla i da su oštećene ovom odlukom ohrabrene zato što delo koje ih je pogodilo ipak nije ostalo nekažnjeno, ali da je jasno da potpunu satisfakciju nisu doživele.

Rasprava o zakonitosti snimaka sa kamera

Današnje suđenje počelo je odlukom sutkinje Jelena Dimitrijević da se izuzmu video-snimci koji sadrže i audio-zapise, a koje su snimile kamere kafića, dok su snimci koji su bez zvuka prihvaćeni kao dokazi. Naime, kafe No Comment nije imao dozvolu za korišćenje kamera koje snimaju i zvuk.

Na tim snimcima se, kada su pregledani na prethodnom ročištu, moglo čuti kako okrivljeni Slaviša Kocić, optužen da je u kafe uneo telefon preko kojeg je zaposlenima pretio Nikolić, govori prisutnima: „Slušajte, govori Dejan”. O tome je svedočila i oštećena Svetlana Ivanov, rekavši da je Dejan Nikolić Kantar tada telefonom pretio inspekcijom i time da „kafić neće raditi”.

U sudnici su pregledani i materijali sa CD-ova – video-snimci sa nadzornih kamera u kafeu No Comment. Po predlogu branioca okrivljenih, konstatovano je da nije bilo nikakvih reakcija prolaznika kada je Slaviša Kocić uneo telefon i dok je optuženi Bojan Tanasković prskao inventar farbom.

Pošto su na njihov zahtev izuzeti dokazi sa audio-snimcima, branioci okrivljenog Nikolića su prigovorili da se na snimku ne može videti kako Kocić razgovara s nekim, već samo to da drži telefon, kao i da se ne može videti da je telefon uključio na spikerfon.

Takođe, istakli su i da se na snimku ne može konstatovati da svedokinja Jelena Mladenović beži, što je ona sama rekla na prethodnom ročištu, već su insistirali da se u zapisniku navede da ona „ubrzano hoda”.

Nakon što je snimak nekoliko puta ponovo pogledan, sutkinja Jelena Dimitrijević je navela da je svedokinja Mladenović „ustala sa stolice i povijeno krenula ka svedoku Jovici Mladenoviću”. I oko ove formulacije bilo je kraće prepirke, ali se na kraju i odbrana s njom složila.

NIKOLIĆ OPOMENUT ZBOG OMETANJA SUDA

Dejanu Nikoliću Kantaru je ovoga puta izrečena opomena nakon što je nekoliko puta tokom suđenja upadao u reč i zaprećena mu je novčana kazna ukoliko nastavi sa ometanjem suda.

„Ovo je za mene zločin, kaznite me odmah. Zašto ležim četiri meseca ovde?”, rekao je nakon što ga je sutkinja opomenula da se ne obraća sudu bez dozvole.

Nikolić je i na prethodnom ročištu često upadao u reč i komentarisao bez dozvole, ali tada nije bio opomenut.

Završne reči branilaca

Branioci okrivljenih su rekli da izvedeni dokazi potvrđuju da u radnjama koje se okrivljenima stavljaju na teret nema nasilničkog ponašanja. Istakli su da nije došlo do značajnijeg remećenja javnog reda i mira i spokojstva građana, te da zbog toga nije dovoljno da se to delo proglasi i nasilničkim ponašanjem, te da se ovde radi o prekršaju.

Takođe su tražili da se prskanje farbom i unošenje telefona preko kojeg je Nikolić pretio zaposlenima u kafiću No Comment posmatraju kao dva zasebna događaja, jer, tvrde branioci, ne postoji „krivičnopravna veza” između svih okrivljenih.

Jedini dokaz, prema tvrdnji branilaca, koji „koliko-toliko” ide u prilog optužbi jeste iskaz Svetlane Ivanov sa OK radija, ali su smatrali da on nije validan, „uzimajući u obzir njenu pristrasnost”, kao i to da su njen iskaz pobili ostali svedoci.

Odbrana je naglasila da se od početka insistira na tome da se radi o napadu na medije, ali da okrivljeni zasigurno nisu znali da se iza kafića No Comment nalazi OK radio.

Na kraju završnih reči advokati su predložili da trojica osumnjičenih budu oslobođeni optužbe koja im se stavlja na teret.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend