12. maj 2023.

Dejan Nikolić Kantar i dalje na sve načine opstruiše suđenje zbog pretnji zaposlenima na OK radiju

Sud ponovo nije izveo na ročište vlasnika kockarnica i osuđivanog nasilnika Dejana Nikolića Kantara, iako je on u zatvoru koji se nalazi u dvorištu suda. Nikolićev dopis, kojim traži izuzeće javnosti, zvuči kao pretnja svima koji na suđenje dolaze: Stradaće neko nevin, kao što sam ja nevin u sudskim procesima

Dovođenje Dejana Nikolća Kantara na suđenje iz zgrade koja je u dvorištu suda (foto: S. Tasić / OK radio)

Suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru zbog pretnji vlasnici OK radija Oliveri Vladković i finansijskoj direktorki Svetlani Ivanov u Osnovnom sudu odloženo je danas, drugi put zaredom.

Nikoliću se sudi zato što je Vladković i Ivanov, kao i drugim novinarima i članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u avgustu prošle godine pretio u sudnici, rekavši: „Neću da oprostim nikome” i „Oni koji se boje i treba da se boje”. Vikao je da će „kršiti grad ako ostane u pritvoru”.

Ovog puta suđenje je odloženo zbog toga što, kako je rekao sudija u ovom postupku Bojan Trajković, nema dokaza da je Nikolić uredno pozvan. 

„Nedostaje sat vremena”

Posebno je zanimljivo objašnjenje sudije da „nedostaje sat vremena između uručivanja poziva optuženom kako bi bili ispunjeni uslovi za održavanje glavnog pretresa”.

Sudija je objasnio da je Nikoliću poziv uručen 4. maja u 13 sati – da mu je poziv uručen sat vremena ranije bili bi ispunjeni uslovi za održavanje glavnog pretresa i za skraćeni postupak. On je naveo da će „ostaviti dovoljno vremena za pripremu odbrane od najmanje osam dana”.

Današnje ročište je, naime, počelo u 12 časova, pa je, eto, nedostajalo sat vremena kako bi se ovaj procesni uslov od osam dana ispunio.

Branilac okrivljenog Nikolića Aleksandar Sandulović obratio se sudiji 8. maja, podneskom u kom je naveo da nije primio poziv i traži da se ročište odloži kako bi pripremio odbranu.

Ovaj Sandulovićev zahtev za odlaganje ročišta tužiteljka Emilija Tončić okarakterisala je kao „zloupotrebu procesnih ovlašćenja”. Ona je podsetila da prisustvo odbrane nije obavezno u postupcima kada je zaprećena kazna zatvora do tri godine. 

Sudija je naredni pretres zakazao za 23. jun u 11 sati i naložio da se na naredni pretres pozove Dejan Nikolić, da se naredi njegovo dovođenje iz Okružnog zatvora (koji je u dvorištu suda), kao i da se pozove njegov branilac Sandulović.

Dejan Nikolić je od predsednice Osnovnog suda i postupajućeg sudije tražio izuzeće javnosti: 

„Stradaće neko nevin kao što sam i ja nevin u sudskim procesima, pa zahtevam da se isključi celokupna javnost i članovi moje porodice…”, napisao je u dopisu.

Sudija je odbio Nikolićev zahtev za isključenje javnosti zato što smatra da Nikolićeva sigurnost nije ugrožena.

Matić traži pojačanu bezbednosnu zaštitu za učesnike u procesu

Predsednik ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) Veran Matić zatražio je da se, nakon ovakvog dopisa Nikolića, hitno pojača bezbednosna zaštita oštećenih u ovom postupku, Olivere Vladković i Svetlane Ivanov. On smatra da je neophodno obezbediti pojačanu zaštitu i svim zaposlenima na OK radiju, kao i članovima SRG koji prate ovo suđenje. 

Nikolić je sudu dostavio i specijalistički izveštaj Ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u kome je navedeno da mu je „neophodno strogo mirovanje” i specijalistički izveštaj Ortopedsko-traumatološke ambulante, u kom su mu prepisani pošteda i jednomesečno mirovanje. U tom izveštaju se kaže i da zatvorski lekar sprovodi propisanu terapiju i lečenje, pa zbog toga nije bilo mogućnosti da bude sproveden na suđenje.

Lekarske izveštaje potpisali su specijalista urgentne medicine Dragan Popović i upravnik Okružnog zatvora u Vranju Dejan Kostić. Zdravstevni centar Vranje nije dostavio sudu traženu medicinsku dokumentaciju Nikolića, pa je sudija izdao zahtev da mu se taj izveštaj dostavi.

Kao i na prethodnom ročištu, sudija Trajković je upozorio da će se naredno suđenje održati bez obzira na to da li su Nikolić i njegov branilac prisutni.

Nikolić je pre tri nedelje uputio zahtev za izuzeće svih sudija u Vranju u Osnovnom sudu, uključujući i predsednicu sudu zato što „sumnja u njihovu pristrasnost”. On je, naime, „iz štampe saznao da na iste uticaj ostvaruje Veran Matić, kao i drugi članovi komisije za zaštitu novinara”. Zamerio je sudu to što se pretresi zakazuju češće nego što je Nikolić navikao, a to dovodi „u vezu sa pritiskom medija, a posebno Verana Matića“.

Nikolić je osuđen za nasilje prema OK radiju na 14 meseci zatvora. Presudu, koju je donela sutkinja Jelena Dimitrijević, potvrdio je Vrhovni kasacioni sud.

MATIĆ: OTVORENA PRETNJA ŽRTVAMA I EVENTUALNIM SVEDOCIMA

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, rekao je da to što je još jednom odloženo ročište govori o nastavku opstrukcije suđenja.

„Sud koji je odredio današnji datum imao je načina da dostavi poziv za današnje suđenje zbog toga što se optuženi nalazi u dvorištu ovog suda, odnosno u Okružnom zatvoru u Vranju. Ne postoji opravdani razlog zbog čega je odloženo suđenje i ovo je već ne znam koji put da se ovako događa. Danas smo upoznati i sa zahtevom optuženog Nikolića da se isključi javnost sa suđenja i ono što je dramatično jeste njegovo obrazloženje u kojem govori da će stradati neko nevin. On traži isključivanje novinara koji se ovde pojavljuju, jer očekuje određenu vrstu nasilja i ugrožavanje sopstvene bezbednosti, a u stvari potpuno je jasno da je ovo otvorena pretnja žrtvama i eventualnim svedocima, ljudima koji dolaze ovde iz Stalne radne grupe za bezbednost i svim posmatračima na ovom suđenju”, naveo je Matić, objašnjavajući zašto će tražiti novu procenu bezbednosti za Svetlanu Ivanov, Oliveru Vladković, za sve svedoke i članove Stalne radne grupe koji dolaze na ovo suđenje”.

Matić navodi da je zabrinjavajuće da su institucije u Vranju mnogo više na strani nasilnika nego žrtava i da mu daju mogućnost za opstrukcije.

„Zdravstveni centar Vranje nije dostavio sudu izveštaj o zdravstvenom stanju Nikolića 27. aprila, kada Nikolić nije došao na glavni pretres zato što mu je, navodno, pozlilo, a mi smo ga videli u dvorištu Okružnog zatvora. Opstrukcije Zdravstvenog centra i drugih institucija ovde su vidljive i naravno da se nasilnik oseća ohrabreno i u direktnom obraćanju sudu on najavljuje nasilje. Politika optuženog je da čeka isticanje sopstvene kazne da bi se pojavio na slobodi i da ne bi došlo do spajanja očekivanih kazni”, kaže Matić.

On podseća kako je, posle pretnji načelniku policijske uprave u Vranju, zbog čega mu se sudi, Nikolić pobegao iz zemlje. Posle toga je uhapšen u Makedoniji, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode i u tom slučaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend