24. jan 2023.

Suđenje zbog pretnji OK radiju: Pokušaj odbrane da u proces unese pometnju oko ranijih presuda Nikoliću

Tužiteljka je pokazala dokument da je okrivljeni Dejan Nikolić Kantar do sada šest puta osuđivan, dok njegov advokat tvrdi da mu je MUP izdao dokument u kome piše da je bio osuđen samo jednom 

Redakcija OK radija sa zazidanim prozorom zbog nelegalnog objekta kockarnice Dejana Nikolića (foto: Cenzolovka)

U Višem sudu u Vranju održano je ročište zbog žalbe Dejana Nikolića Kantara, njegovog sina, kao i okrivljenih Slaviše Kocića i Bojana Tanaskovića zbog pretnji OK radiju u junu prošle godine. 

Tada je, prema optužnici, po Nikolićevom nalogu, Tanasković isprskao farbom prostorije kafića No Comment, koji radi u okviru OK radija i uz čiju se pomoć ovaj radio finansijski izdržavao.

Kocić je optužen da je u kafić uneo telefon sa koga su zaposleni mogli da čuju pretnje koje je tada, prema tužiocu, izgovorio Nikolić.  

Kako se navodi u optužnici, oni su „drskim i bezobzirnim ponašanjem, značajnije ugrozili spokojstvo građana oštećene Ivanov Svetlane iz Vranja, oštećene Vladković Olivere iz Beograda i prisutnih lica M. J, S. J. i M. M. iz Vranja, i teže remetili javni red i mir”.

Dejan Nikolić je, inače, za pretnje nepravosnažno osuđen na godinu dana i dva meseca zatvora, računajući i vreme provedeno u pritvoru. 

Advokati traže ukidanje pritvora

Od okrivljenih je na suđenju bio prisutan samo Slaviša Kocić. Advokati okrivljenih tražili su da se presuda preinači, ukine pritvor i okrivljeni oslobode optužbe ili da se presuda ukine i da se predmet vrati na ponovno postupanje prvostepenog suda. 

Branilac Predrag Tomović smatra da nije pouzdano utvrđeno da je Nikolić kriv, pošto „nije bio prisutan kada je Tanasković prskao invetar kafića No comment farbom, kao ni kada je Kocić uneo telefon preko kojeg su izrečene pretnje”.

Na jednom od prethodnih ročišta, finansijska direktorka OK radija Svetlana Ivanov svedočila je da im je Kocić, kada je ušao u kafić, ostavio telefon i rekao: „Slušajte, govori Dejan.” 

Potom je Nikolić preko tog telefona pretio „da nikad neće raditi”, što se i dogodilo – kafić ne radi od 1. avgusta 2022. godine.

Tomović je naveo da je presuda doneta samo na osnovu svedočenja Svetlane Ivanov, koja je tvrdila da je prepoznala glas Nikolića sa telefona preko kojeg su izrečene pretnje.

Samo jednom osuđen?

Uz žalbu je Tomović priložio dokument za koji tvrdi da ga je dobio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji pokazuje da je Nikolić jednom bio osuđen, uz olakšavajuće okolnosti.

Viša javna tužiteljka Radica Ristić je priložila dokument iz evedencije pravosudnih organa sa novijim datumom koji pokazuje da Nikolić do sada ima šest presuda. Ona je tražila da se presuda potvrdi, čemu se pridružila i punomoćnica oštećenih Kruna Savović.

Suđenju su prisustvovali i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, među kojima i Veran Matić, predsednik ANEM-a.

Matić: Fantomski dokument

„Današnja rasprava bila je uobičajena, ali nov detalj predstavlja fantomski dokument koji je odbrana priložila koji navodno svedoči u prilog tome da je sud doneo presudu na osnovu netačnog podatka da je Nikolić ranije kažnjavan. Tek kasnije su izneli podatak da znaju da su postojale presude, ali da su brisane u međuvremenu zbog toga što je istekao rok. Nije mi najjasnije obrazloženje i način na koji su došli do tog dokumenta koji je navodno izdao MUP”, rekao je Matić za Cenzolovku.

Nadležna tužiteljka Višeg tužilaštva iznela je dokument sudskom veću koji nosi jučerašnji datum i govori da apsolutno ne postoji podatak da su brisane presude, da u evidenciji postoji šest presuda. Tako da na prvostepenom suđenju nije bilo previda, smatra Veran Matić i dodaje:

„Tako da je ovo jedan pokušaj odbrane da unese određenu vrstu smutnje. Veće u narednih pola sata može utvrditi da ove presude nisu brisane i da Nikolić jeste neko ko je već činio nasilna dela zbog kojih je krivično gonjen i kažnjavan. Na tom nivou ova presuda apsolutno ne može biti sporna i očekujem da bude potvrđena jer je samo suđenje vođeno na profesionalan način i u vremenskom roku koji je bio sasvim adekvatan.”

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend